Nyheter

Normisjon står foran smertefulle kutt

Normisjon skal gå fra 23 millioner i ­underskudd årlig til et budsjett i balanse i 2019. – Dette kommer til å gjøre vondt, sier nyvalgt styreleder.

– Vi har satt i gang en ­prosess som innebærer en kraftig ­omstilling. Det nye landsstyret opplevde mandatet fra ­generalforsamlingen helt klart: Normisjon er nødt til å komme i balanse, koste hva det koste vil, sier Hallgeir Solberg.

Han ble valgt til ny styreleder på Normisjons generalforsamling i Grimstad i juli.

Kraftige kutt

Budsjett-­underskuddet var hovedtema da det ferske landsstyret nylig var samlet til sitt første styremøte. Tallene er svært alvorlige. De siste tre årene har Normisjon hatt et underskudd på 50 millioner. Bare i 2017 var ­underskuddet 23 millioner, og prognosene for 2018 viser at organisasjonen vil gå like mye i minus i år.

– Hvis Normisjon fortsetter som før, vil de være konkurs innen tre år, uttalte statsautorisert revisor Geir Haaland i Vårt Land for noen uker siden.

Men nå skal båten snus, sier landsstyret. I 2019 skal budsjettet være i balanse, og det vil kreve store omlegginger.

– Vi må ta store grep for å få det til, og det vil gjøre vondt. Vi er nødt til å diskutere hva vi skal prioritere, hva som virkelig er viktig for Normisjon, og satse på det, sier Solberg, som mener Normisjons visjon «Jesus Kristus til nye generasjoner og folkeslag» vil være et grunnleggende prinsipp.

– Uten barne- og ungdomsarbeid og uten misjon er vi ikke Normisjon, sier han.

Konfliktlinjer

Solberg vil imidlertid ikke gå inn på hvor de konkrete kuttene vil skje.

– Det vet vi ikke ennå. Men landsstyret er åpent for innspill, sier han.

– Vil den gamle konfliktlinjen mellom indre og ytre misjon blusse opp igjen, tror du?

– Vi prøver å ikke falle for mye inn i den tankegangen. Men vi er nødt til å finne en måte å drive organisasjonen mer effektivt på.

– Kan det innebære en ­svekking av regionskontorene, slik at Normisjon blir mer sentralstyrt?

– Det er noe vi kan vurdere, men det er ikke der vi starter. Det kan bli kostnadskutt i hele organisasjonen, og arbeid kan bli redusert. Eiendomsforvaltningen må vi også vurdere, sier Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter