Nyheter

«Norges styggeste kirke» har dobbelt så mange på gudstjeneste som gamlekirken

– Vi har hatt en fantastisk høst, menighetslivet blomstrer og gudstjenestesøkning har økt siden Østre Porsgrunn kirke ble innviet i september, sier kirkesjef Johannes Sørhaug.

Det var strid og aksjoner rundt nye Østre Porsgrunn kirke, som ble reist etter at den gamle brant i 2011. Mange ville ha en kopi av den gamle, men det endte med et nytt kirkebygg – og heftig debatt.

Nå er kirken kåret til Norges styggeste av avisen Dagen.

– Når man først er tatt med i en konkurranse er det jo bedre å vinne, enn å forsvinne i mengden, ler kirkesjef i Porsgrunn, Johannes Sørhaug.

Et stort glimt i øyet

Han tror at de sterke – og fortsatt ferske – følelsene rundt det nye kirkebygget, har trigget oppslutningen og lagt sine føringer på stemmegivningen i den spesielle kåringen.

– Det er vel ment som en morsomhet, men det er klart at timingen er ikke idéell for oss, etter urolige år med masse spenninger – det er nedsiden ved kåringen. Men nå er vi i en fase der ting går seg til – over all forventning. Det gleder vi oss over, og jeg ser på kåringen med et stort glimt i øyet, sier kirkesjefen.

– Vi har hatt 13.000 mennesker innom kirken siden åpningen. Åpningsuken var overveldende, med en rekke godt besøkte gudstjenester – og kulturarrangementer.

Men det ga seg ikke med den umiddelbare nysgjerrigheten.

– Det mest gledelige er et klart økende gudstjenestebesøk, selv om det er vanskelig å tallfeste fra årene uten egen kirke. Vi har stor aktivitet, på et bredt felt av arrangementer – slik kirken var tiltenkt å tilby.

Populær kirke: Østre Porsgrunn kirke er kåret til Norges styggeste, av avisen Dagen. Kirkesjef Johannes Sørhaug forteller om ny giv og økt gudstjenestesøkning.
Østre Porsgrunn kirke er kåret til Norges styggeste, av avisen Dagen. Kirkesjef Johannes Sørhaug forteller om ny giv og økt gudstjenestesøkning. Foto: Michel Vo

‘En umiddelbar følelse av et hellig rom’

Han påpeker en stor frivillig innsats i perioden.

– Det har vært helt avgjørende for å takle presset med det aktivitetsnivået vi har ligget på i høst. Jeg er storlig imponert over oppblomstringen av frivillighetskorpset, sier Sørhaug.

Mange melder at de får en umiddelbar følelse av å være i et hellig rom.

– Å kjenne den følelsen har ikke vært like selvfølgelig i alle kirkebygg fra de siste tiårene. Det er også hyggelig at brukerne, fra kirkegjengere til dåpsfolk, bryllupsgjester – og ikke minst artister og lydfolk – også melder sin begeistring for lokalene, forteller han.

Kirkesjefen har et sterkt inntrykk av at folk føler tilhørighet.

– Det er grunnleggende viktig, og jeg registrerer at det omdiskuterte bygget nå er blitt innlemmet som «min kirke» for veldig mange – og et godt sted å være. Det gjør godt å høre begeistring, som også fra kommer mange som var skeptiske og negative til et moderne kirkebygg. «Alt nytt skaper reaksjoner» sa en av våre yngre – med en positiv undertone. Vi har hele tiden tenkt at vi bygger kirke for de som kommer etter oss, ikke for de som var her før oss, sier Sørhaug.

‘Møter Vår Herre’

Johannes Sørhaug har et sterkt personlig forhold til kirken.

– Jeg er selvfølgelig ganske så inhabil, jeg har sittet i det som er av komiteer og utvalg i hele prosessen, og var daglig på byggeplassen. Jeg er glad for at det er blitt et levende bygg. En kirke skal være stedet der man på en organisert måte møter Vår Herre – og et trosfellesskap, og det har vi fått, sier kirkesjefen i Porsgrunn.

Sokneprest Ivar Brobakken har 25 års fartstid i menigheten.

– Det er utrolig morsomt å holde gudstjeneste for nesten 200 mennesker, det er faktisk en dobling fra «gamlekirken». Og det var en rørende respons fra mange av de 1000 på julegudstjeneste, som hadde savnet den lokale juletradisjonen, forteller han.

Han er begeistret over tilstrømming, og nye lokaler.

– Kirketorget, som kan skilles fra kirkerommet med glassvegg, er blitt et fantastisk allrom – til søndagsskole, kirkekaffe – og for dåpsfølger. Kirken har fleksible løsninger, for høymesse og kafékonserter. Vi utforsker fortsatt alle de nye mulighetene, sier Brobakken.

Les mer om Østre Porsgrunn kirke:

• Gunleiksrud Raaum raser mot kirkekåring

• Vårt Land mener: Nye Østre Porsgrunn kirke er storslått og fascinerende

• Reportasje: Da kirken brant ned tok lokalsamfunnet fyr. Hva var det som var så brennbart?

• Arkitekten: – Jeg har ønsket å lage en kirke som kan forsone de steile partene

---

Østre Porsgrunn kirke

  • Østre Porsgrunn kirke ble innviet 15. september i fjor.
  • Etter at den gamle kirken brant i 2011, har det vært sterk strid rundt spørsmålet om gjenoppbygning eller helt ny kirke. Det endte med et nytt bygg, tegnet av arkitekt Espen Surnevik.
  • Nå har Dagens lesere kåret kirken til Norges styggeste, i et utvalg av 20 kirker fra de siste tiårene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter