Nyheter

Norges største jenteblad skrotet begrepet i fjor

– Jeg skal personlig legge meg langflat hvis jeg ser flere eksempler på bruken av dette ordet hos oss, sier redaktør i Topp Girl.

Fram til i fjor ga Norges største ungdomsmagasin, Topp Girl, såkalte ekspertråd om «jomfruhinnen» til unge jenter. I sex- og samlivsspalten deres «Tine & Thomas» får de spørsmål fra jenter helt ned i 12-årsalderen om denne kroppsdelen. Her har begrepet «jomfruhinne» – nesten uten unntak – ukritisk blitt brukt av den anonyme ekspertduoen.

LES MER: Kristent nettsted gir råd om jomfruhinne

Bevissthet

– Vi har fått en ny, klar bevissthet om et uttrykk som mange er vokst opp med, men som jeg er tindrende klar på at bidrar til sexifisering og mytifisering av verdens kvinner, forklarer redaktør Ingrid Skogrand i Topp Girl.

– Hvis vi i framtiden ser flere eksempler på opprettholdelse av dette begrepet, så skal jeg personlig legge meg langflat, sier hun og opplyser om at det er helsesøstre som står bak svarene i spalten deres, selv om logoen viser en tegning av to leger.

– Hvorfor kom denne bevisstheten først i fjor?

– Jeg ser at vi i mangel av et godt, innarbeidet erstatningsbegrep har brukt ordet «jomfruhinne» for å forklare hva vi snakker om. «Bløt slimhinnefold» eller skjedekrans er vel det korrekte, men jeg opplever at det er ukjente uttrykk for mange jenter – også voksne kvinner. Vi tar gjerne imot forslag til alternative begreper. I selvkritikkens navn vil jeg si at vi burde sluttet å bruke jomfruhinne langt tidligere.

LES OGSÅ: Ungdommer usikre på om jomfruhinnen finnes

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter