Nyheter

Norges første kirkegamme er tatt i bruk

Biskop Tor B. Jørgensen vigslet 37,5 kvadratmeter i Tysfjord.

– Å vigsle Norges første kirkegamme er noe av det sterkeste jeg har gjort som prest og biskop, sier biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, til NRK.

Tar kirken med ut

Ekteparet Ingar Nikolaisen Kuoljok og Anna Kuoljok står bak den – sett med norske øyne – uvanlige bygningen på Drag i Tysfjord.

– Vi har begge en spesiell tilknytning til kirken. Vi har opp gjennom årene sett at det er vanskelig å sette et samisk preg på tradisjonelle kirkebygg. Da fant vi ut at vi heller tar kirken med ut i et nytt rom, sier Ingar Nikolaisen Kuoljok til Avisa Nordland.

Dåp i første gudstjeneste

Kirkegammen ble søndag vigslet av biskop Tor B. Jørgensen, som også fikk gleden av å døpe et barn under den aller første gammegudstjenesten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gammen skal være et supplement til Drag/Helland kirke og forsamlingshuset til den læstadianske menigheten. Prosjektet er støttet av Sametinget, Nordland fylkeskommune og Tysfjord kommune. I tillegg har ekteparet Kuoljok bidratt selv, både økonomisk og med arbeid, skriver lokalavisa Nord-Salten.

Hadde hjemlengsel til Sverige

Det som initiativtakerne kaller «første byggetrinn», er på 37,5 kvadratmeter. Senere planlegges flere utbygginger som blant annet vil omfatte en altertavle av glasskunst, samt et klokketårn, skriver Avisa Nordland.

Det var svenskfødte Anna Kuoljok som hadde ideen til kirkegammen.

– På svensk side har vi flere kirkegammer, og i perioder med hjemlengsel klagde jeg min nød til min mann, og vi bestemte oss for å lage en her ved Dragsvatnet, sier Anna Kuoljok til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter