Nyheter

Norge, USA og Storbritannia ber Russland om Syria-avklaring

Russland har startet flyangrep mot mål i Syria. Norge, USA og Storbritannia ber president Vladimir Putin om å avklare intensjonene og hvilke mål han har.

– Nå er det viktig at vi får avklart hvilke mål de har, og hvilke intensjoner de har. Vi har sett enn oppbygning over lang tid. Hvis det er kamp mot IS, så er det bra at de deltar. Hvis det er for å styrke Assad og andre grupper, er det veldig negativt, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Så sent som mandag var Russlands president Vladimir Putin selv i FN og talte om en felles militær kamp mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

– Timingen til Putin er sannsynligvis ikke tilfeldig. Men det er viktig å se om han står ved det han sa om å slåss mot IS og er tydelig på hvilke mål han har, sier hun.

USA og Storbritannia bekymret

Solbergs budskap deles av Storbritannias utenriksminister Philip Hammond. Russland må avklare situasjonen, mener han.

– Det er svært viktig at Russland er i stand til å bekrefte at angrepene var rettet mot IS og al-Qaeda-tilknyttede mål, og ikke mot moderate motstandere mot Assads regime, sa Hammond i FNs sikkerhetsråd onsdag kveld norsk tid, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: Putin vil samarbeide med USA om Syria-angrep

USAs utenriksminister John Kerry understreker at amerikanerne ikke er motstandere av russiske flyangrep i Syria, men han mener det er feil av Russland å bidra til at Assad beholder makten. Assad må gå, slår Kerry fast, ifølge AFP.

En syrisk opprørsleder uttalte onsdag at åtte av hans menn ble såret i russiske flyangrep i Hama-provinsen nordvest i landet onsdag. IS er ikke til stede i denne delen i det hele tatt, uttalte Jami al-Saleh, som hoppet av fra regjeringshæren i 2012.

I et annet russisk angrep ble minst 36 sivile drept i Homs vest i landet, en by som ikke lenger har folk verken fra IS eller al-Qaeda-støttede grupper, hevder Khaled Khoja, som leder den tyrkiskbaserte syriske nasjonale koalisjonen.

Tidsbegrenset

President Vladimir Putin fikk tidligere onsdag grønt lys av Statsdumaen til å gå i gang med flyangrepene i Syria. Ifølge Putin er det ikke aktuelt å sette inn bakkestyrker. Han sier også at det russiske engasjementet er tidsbegrenset. Målet er å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper, sier han.

LES OGSÅ: Har Iran nøkkelen til Syria?

Putins talsmann Dmitrij Peskov sier avgjørelsen innebærer at Russland praktisk talt vil være det eneste landet som utfører militæroperasjoner i Syria på et legitimt grunnlag ettersom forespørselen har kommet fra Syrias «legitime president».

Russland regnes som en av Assad-regimets nærmeste allierte, og for Russland er Syria et viktig land for å kunne øve russisk innflytelse i Midtøsten.

Senter i Bagdad

De russiske operasjonene skal ifølge russiske myndigheter koordineres fra et senter i Iraks hovedstad Bagdad. Det skal også brukes til å dele informasjon med USA om mulige luftangrep i Syria.

En ikke navngitt russisk tjenestemann sier at Russland allerede har sendt eksperter til senteret.

Fra før av er det kjent at Russland har utplassert avansert militært utstyr og flere fly i Syria. Flere medier har meldt at russiske kampfly allerede har vært på vingene i landet.

Putin møtte nylig USAs president Barack Obama under FNs hovedforsamling i New York. Selv om de to er dypt uenige om president Assads rolle i et framtidig Syria, mener eksperter at de er i ferd med å nærme seg et samarbeid i kampen mot IS.

I en uttalelse i FN onsdag kveld norsk tid sa Syrias utenriksminister at land som deltar i kampene i Syria må koordinere innsatsen seg imellom, og også med Syrias regjering.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter