Nyheter

Norge straffer Palestina

Regjeringen gir ikke støtte til frivillige organisasjoner som har som sitt hovedformål å fremme boikott av Israel.

Det er statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet som opplyser dette til Vårt Land.

I et skriftlig svar sendt til Stortinget sist uke skrev Halvorsens sjef, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), at det er «ikke i tråd med norsk politikk å støtte frivillige organisasjoner som har som sitt hovedformål å fremme boikott av Israel. Regjeringen har strammet inn forvaltningspraksis på dette området de siste årene.»

På grunnlag av brevet fra Søreide spurte Vårt Land statsråden om organisasjoner har mistet norsk støtte, og om UD har varslet at frivillige organisasjoner kommer til å miste norsk støtte?

LES MER: Har ikke eget land, skal lede 134 andre

Støtte

I UD lar de statssekretær Audun Halvorsen (H) svare i en e-post:

– For å styrke kontrollen over vår støtte til israelske og palestinske frivillige organisasjoner har regjeringen strammet inn forvaltningspraksisen de seneste årene, blant annet ved å legge om fra flerårige til ettårige avtaler, og fra kjernestøtte til prosjektstøtte.

Halvorsen trekker fram budskapet regjeringen presenterte i budsjettdokumentet for 2018 fra UD:

«Bekjempelse av diskriminering, herunder også hatefulle ytringer og antisemittisme er viktige prinsipper for det norske engasjementet. Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner).»

– Som det fremgår av budsjettproposisjonen, er bekjempelse av diskriminering, herunder også hatefulle ytringer og antisemittisme viktige prinsipper for det norske engasjementet i Palestina, sier statssekretæren.

Glorifisering

Den spissede politikken har fått konsekvenser, opplyser Halvorsen:

- Et eksempel er den norske støtten som gikk via FN til et kvinnesenter på Vestbredden. Da det i fjor ble klart at senteret skulle oppkalles etter Dalal Mughrabi som deltok under et terrorangrep i Israel i 1978, som drepte 37 sivile, inkludert mange barn, reagerte vi omgående. Det er uakseptabelt med glorifisering av terror.

LES MER: Nekter å stoppe palestinsk fangelønn

Krevd tilbake

Det palestinske kvinnesenteret fikk støtte fra Norge via organisasjonen UN Women og den palestinske valgkommisjonen. Pengestøtten skulle brukes til å øke palestinske kvinners valgdeltakelse.

Nå forteller statssekretær Halvorsen at UD har «krevd at midlene som har gått til senteret blir tilbakebetalt»:

– Det vil ikke bli inngått nye avtaler med hverken valgkommisjonen eller UN Women i palestinske områder før de har tilfredsstillende prosedyrer på plass som sikrer at slikt ikke skjer igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter