Nyheter

Norge økte

Bortsett fra USA og Canada gikk oljeproduksjonen ned i OECD, med ett unntak: Norge.

Fra 2013 til 2014 gikk USA forbi Saudi-Arabia og Russland, og ble igjen verdens største oljeproduserende land. Sammen med Canada sørget USA for at oljeproduksjonen i OECD-land økte med 6,7 prosent, skriver Det internasjonale energi­byrået (IEA) i rapporten Oil Information (2015).

«I resten av OECD, gikk produksjonen ned hos alle større­ oljeprodusenter fra 2013 til 2014, bortsett fra Norge», skriver­ IEA.

I OPEC-land gikk oljeproduksjonen ned 0,1 prosent. I resten av verden gikk den opp med 1,1 prosent. Med den store­ økningen i USA og Canada, står nå de fem største oljelandene for nesten halvparten av oljeproduksjonen: 48 prosent, ­påpeker IEA.

LES SAKEN: Tror Paris blir viktig

Dobling

Klimagassutslippene fra fossil energi har på de 40 årene fra 1972 til 2012 økt fra over 15.000 millioner til over 31.000 millioner tonn CO2, går det fram av IEAs rapport Key World Energy Statistics (2014).

Mens olje i 1972 stod for 50 prosent av utslippene og kull 35 prosent, er fordelingen 40 år senere 35 prosent fra olje og 44 prosent fra kull (se figur), og det altså fra en dobbelt så stor «kake».

IEA uttrykte før jul sterk ­bekymring over at bruken av kull fortsetter å øke. Energi­byrået anslo da at etterspørs­elen etter kull ikke har nådd toppen ennå. De neste fem årene vil den fortsette å øke, og bikker ni milliarder tonn i 2019. IEA understreker at 
til tross for at Kina prøver 
hardt å bremse sitt forbruk av kull, vil landet også de neste fem årene stå for mer enn halvparten av veksten i verdens kullforbruk. Noe av problemet er at altfor stor produksjon av kull skaper svært lave priser, mener IEA.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nest størst

I OECD-land vil bruken av kull gå nedover de neste fem årene, mener IEA. Årsakene er mer utbygging av fornybar energi, energieffektivisering og en svakere økonomisk vekst, mener IEA.

I sommer meldte IEA at fornybar energi klatret opp til andreplass etter kull som største strømkilde i Europa. Veksten ble drevet fram av sol og vind.

Verdensbanken sa nylig at ren energi er løsningen for å få vekst i fattige land – ikke kull.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter