Klima

Norge: Mer frykt for innvandrere enn klimaet

Verdens befolkning blir stadig reddere for klimaendringer. Men nordmenn er fortsatt 
reddere for 
innvandring.

I 19 av 40 land er klimaendringene det flest sier de er «veldig bekymret» for. Klimaet er på topp blant verdens bekymringer. Det kommer frem i en spørreundersøkelse utført av Pew Research som har spurt hvor bekymret mennesker er for en rekke internasjonale utfordringer.

Reddest i sør

Reddest er ­latinamerikanerne. I alle land i verdensdelen svarer mer enn halvparten at de er veldig bekymret, sett under ett gjelder det 61 prosent av befolkningen. Også i Afrika svarer halvparten, eller nesten halvparten, i alle land det samme. Reddest er folk i Burkina Faso, hvor nesten fire av fem er veldig bekymret for klimaet.

I Europa er tallet samlet sett bare to av fem, med Spania på topp med 59 prosent, og Polen som de minst bekymrede. Her svarer bare 14 prosent at de er veldig bekymret.

LES OGSÅ: Vil øke klimaengasjementet blant unge

Polakkene er bekymret for spenningen med Russland, men fremstår i undersøkelsen ellers som et bekymringsløst folk.

Reddest for innvandring

Norge er ikke med i undersøkelsen, men TNS Gallups Klimabarometer for 2015 viser at bare hver tredje nordmann ­anser ­klimaendringer som en av sine tre største bekymringer. Det setter klimaet på andreplass. På topp ligger innvandring.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, tror nordmenns manglende bekymring skyldes en utbredt misforståelse om at­­ Norge ikke vil rammes av ­klimaendringer.

– Norge vil bli hardt rammet direkte, og ikke minst vil det føre til et veldig utrivelig globalt samfunn.

Han sier flere vil måtte flykte, og at nordmenns største bekymring henger tett sammen med klimaet.

– Er man bekymret for innvandring, bør man definitivt være bekymret for klimaendringer.

LES OGSÅ: 14 millioner nordmenn?

Holder for øynene

Den ­andre grunnen til sinnsroen, mener Hermstad, er at vi ikke ønsker å tenke på hvor lite vi gjør for å rette opp i problemene.

– Vi vet at vi for lengst burde ha gjort noe. Men det har vi ikke gjort.

Han sier det er en psykologisk respons å nedtone problemet.

– Vi lar være å bekymre oss fordi vi vet at vi selv har gjort for lite.

Men Hermstad tror nordmenn er i ferd med å bli ­bekymret, og får støtte i klimabarometeret. Siden i fjor har klimaendringene gått forbi kriminalitet, vei og bane, utdanning og helse på bekymringstoppen.

– Jeg tror vi er i ferd med å treffe en bølge ev endrede holdninger, der folk i mye større grad er villige til å endre livsstil og forbruk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Reddest på venstresiden

I flere europeiske land er det en markant forskjell i klimafrykt på høyre- og venstresiden av politikken. I England uttrykker omtrent halvparten av de som oppgir å stå til venstre, at de er bekymret for klimaet, mens bare 30 prosent på høyresiden sier det samme. Tilsvarende forskjeller finnes også i Italia, Frankrike, Spania og USA, der nesten to av tre demokrater frykter klimaendringer, mot bare en av fem republikanere.

Vesten reddest for IS

Europeere og amerikanere er likevel klart reddest for IS. Hele 70 prosent er veldig bekymret for den brutale terrororganisasjonen i Europa — I USA er tallet 68. Det er høyere enn i området der gruppen opererer. I Midtøsten er like over halvparten bekymret for IS.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima