Nyheter

– Norge bør erkjenne folkemordet

Forsker Ingvill Thorson Plesner mener det er liten tvil om at jesidiene har blitt utsatt for et folkemord.

– Andre land vi liker å sammenligne oss med har allerede gjort det, sier Ingvill Thorsen Plesner, forsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

Hun nevner land som Canada, Australia, Frankrike og Storbritannia.

Hensikt: Ødelegge:

Thorson Plesner viser til FNs folkemordkonvensjon, som stadfester at handlinger som er begått i den hensikt å ødelegge helt, eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe, defineres som folkemord.

– IS har sagt klart og tydelig at de ønsker å utrydde jesidiene fordi de anser dem som vantro. De har systematisk drept tusenvis av jesidier, ødelagt religiøse bygg og bortført og voldtatt kvinner og barn. Da oppfylles kriteriene i folkemordkonvensjonen. Det spiller ingen rolle om det er 1.000 eller en million som har blitt drept, sier hun.

LES MER: Voldtatte kvinner vender hjem som engler

Symbolsk effekt

Hun understreker at det ikke må være en anerkjent stat som står bak et folkemord for å kunne ta ut tiltale. Representanter for IS, som var en organisert terrororganisasjon, kan stilles til ansvar.

– Hvorfor er det viktig at man definerer det som folkemord?

– Det gir flere muligheter for straffeforfølgelse når man definerer noe som et folkemord. Dessuten har det stor symbolsk betydning, sier forskeren.

Hjelp fra Norge

Om barna født etter voldtekt og deres mødre sier Thorson Plesner at de har et akutt behov for hjelp. I første omgang mener hun Norge bør sørge for at de får hjelp der de er. Hun trekker fram hvordan disse menneskene trenger beskyttelse fra IS-terroristene og deres familier, som har rettmessig krav på barna ifølge irakisk lov.

– Irakisk lov sier at barn skal ha farens identitet, så disse barna kan ikke registreres som jesidier. Irakiske myndigheter bør vurdere å gjøre et unntak i lovgivningen, slik at disse barna ikke registreres som muslimer, og omsorgsretten dermed kan gå til mor.

– Bør Norge gi dem asyl?

– Først og fremst må man se om det er mulig å gi dem sikkerhet der de er. Men på kort sikt kan det være riktig å gi dem asyl i europeiske land som er trygge, sier hun.

LES MER: Fredsprisen til Kongo-lege og IS-offer

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter