Klima

Norge har brukt milliarder - nå kan regnskogfondet legges ned

Brasils miljøminister sier at det sterkt norskfinansierte Amazonasfondet kan bli lagt ned. Det vil øke den ekstremt klimaskadelige avskogingen, advarer Regnskogfondet.

Norge har bidratt med hele 8,3 milliarder kroner til Amazonasfondet i Brasil de siste ti årene.

– Det skremmer meg voldsomt dersom fondet skulle bli lagt ned. Det vil ha dramatisk negative virkninger for klimaet, sier generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet.

Klimaskeptisk president

Det er et halvt år siden Brasil fikk en ny og sterkt høyreorientert regjering under ledelse av president Jair Bolsonaro. Han er en populist og klimaskeptiker som gikk til valg på å ta Brasil ut av Parisavtalen, og kalles gjerne «tropenes Trump».

LES MER: Populistvenner med kristenstøtte

Bolsonaro har så langt ikke fulgt den amerikanske presidenten ved å trekke Brasil fra Parisavtalen. Han har imidlertid anklaget brasilianske miljøorganisasjoner for å la seg påvirke av utenlandske interesser, og regjeringen avlyste i vår et planlagt internasjonalt klimamøte i Brasil.

– Bolsonaro har innfridd de fleste av de dårlige forventningene mange hadde. Direktoratene for miljø og urfolk har fått sterkt svekket sine mandater. Regnskogen og urfolks territorier blir i økende grad åpnet for utnyttelse av gruve-, skog- og landbruksindustrien, sier samfunnsgeograf Torkjell Leira.

LES MER: «Messisas» ble president

Klimamål kan ryke

Øyvind Eggen sier at trusselen fra miljøminister Salles er reell:

– Skulle fondet bli avviklet og avskogingen i Amazonas øke, så vil ikke verden klare å nå klimamålene. Fondet er for tiden det viktigste instrumentet for bevaring av regnskogen og urfolks rettigheter i Brasil, sier Eggen.

Han tror fortsatt det mest sannsynlige er at Amazonasfondet blir bevart, men at den brasilianske regjeringen vil presse på for å redusere innflytelsen og pengestøtten til sivilsamfunnsorganisasjoner, samt for økt sentralstyring av fondet fra føderalt nivå.

– Jeg forutsetter at norske myndigheter avviser slike krav, sier Eggen.

LES MER: Advarte før valget

Ambisiøse mål

Det er 10 år siden Brasil under klimatoppmøtet i København lanserte sitt mål om 80 prosent reduksjon i avskogingen i Amazonas innen 2020, sammenlignet med gjennomsnittlig årlig avskoging i perioden 1996–2005.

Ifølge den norske regjeringen har regnskogsatsingen i Brasil vært en suksess. I perioden 2008–2017 reduserte Brasil den gjennomsnittlige årlige avskogingen i sin del av Amazonas med nesten 65 prosent, sammenlignet med årene 1996–2005.

LES MER: Livsfarlig å være aktivist

Avskogingen øker igjen

Nye tall tyder imidlertid på at avskogingen har økt betydelig det siste året, og særlig de siste månedene.

På verdensbasis ble det i fjor hogd ned regnskog i områder som til sammen er på størrelse med England, ifølge tall fra Global Forest Watch. Mesteparten av avskogingen skjedde i Brasil.

Norske næringsinteresser

En rekke norske bedrifter er aktive i Brasil, inklusive storselskaper som Equinor, Yara og Hydro, og Oljefondet eier aksjeverdier for 53,5 milliarder kroner i landet.

Både Øyvind Eggen i Regnskogfondet og Brasil-kjenner Torkjell Leira mener at så vel norske myndigheter som norske næringsaktører i Brasil må reagere skarpt dersom landets myndigheter motarbeider internasjonale forpliktelser for urfolk, klima og biologisk mangfold.

– Norske myndigheter bør legge på bordet faren for svekket næringssamarbeid dersom Brasil bryter slike avtaler, sier Eggen.

LES MER: Led nederlag i kamp mot homofili

Equinor: Viktig regnskogsatsing

Oljegiganten Equinor har brukt 10 milliarder dollar og skal investere ytterligere 15 milliarder dollar i olje- og gassutvinning i Brasil fram mort 2030.

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equionr sier at selskapet overlater dialog om regnskogsatsingen i Brasil til norske myndigheter.

– Samtidig er vi veldig tydelig på viktigheten av å bevare regnskogsatsingen for å klare å realisere Parisavtalen. Derfor forplikter vi oss som selskap på å investere i bevaring av regnskog, og vi vil bidra til å utvikle mekanismer der private selskaper enklere kan investere i slike klimatiltak, sier Glad Pedersen.

---

Amazonasfondet

  • Amazonasfondet ble lansert i 2008 av brasilianske myndigheter. Fondet er åpent for bidrag fra stater, privatpersoner og bedrifter. Bidragene mottas ut ifra hvor store reduksjoner i avskogingen i Amazonas Brasil oppnår.
  • Norge var første bidragsyter til fondet og har siden 2008 bidratt med 8,3 milliarder kroner, basert på konkrete og dokumenterte tiltak for å redusere hogst av regnskog.
  • I januar erklærte Brasils miljøminister Ricardo Salles at samarbeidet med ikke-statlige miljøvernorganisasjoner suspenderes, men at allerede iverksatte avtaler videreføres. Brasilianske miljøorganisasjoner kalte beslutningen en krig mot miljøet og de som jobber for å beskytte det.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima