Nyheter

Norge fikk en ny kirke i helgen

Det Norske Misjonsforbund har vedtatt å skifte navn til Misjonskirken Norge.

– Med navnet Misjonsforbundet blir vi ofte forstått som en misjonsorganisasjon. Vi ønsker å fremstå mer tydelig som det vi er: Et kirkesamfunn. Det nye navnet vil kommunisere bedre, sier generalsekretær Øyvind Haraldseid.

Et stort flertall på generalforsamlingen i Stjørdal helgen sluttet seg til forslaget fra hovedstyret om navneendring på trossamfunnet som har eksistert siden stiftelsen i 1884.

LES MER: Klart flertall sørget for at NLM blir trossamfunn

91 menigheter og 10.764 medlemmer

Misjonsforbundet, som fra 30. september tar i bruk det nye navnet Misjonskirken Norge, består av 91 menigheter og nær 10.764 medlemmer.

I debatten på generalforsamlingen var det en rekke innlegg til støtte for navneendring. Flere sa at de stadig opplever å bli forvekslet med andre misjonsorganisasjoner, som for eksempel Det Norske Misjonsselskap.

Det er misjon, i Norge og i andre land, som mer enn noe annet har forent Misjonsforbundet.

– Misjon er viktig for oss, og det skal det fortsatt være. Det er ikke den delen av navnet som endres, understreker generalsekretær Haraldseid.

LES MER: Misjonsforbundet sørger aver Ingulf Diesen

«Tydeliggjør hva vi er»

Han mener navneskiftet tydeliggjør at Misjonskirken er en menighetsbevegelse og et kirkesamfunn.

– Kirke er et begrep som alle forstår. Mange av våre menigheter heter i dag misjonskirke, og det gir en tydelig identitet lokalt. Jeg tror derfor at det å være tydelig også på nasjonalt plan vil være positivt og skape en enda klarere identitet nasjonalt, sier Haraldseid til Misjonsbladet.

Misjonsforbundet oppsto som en vekkelsesbevegelse i siste halvdel av 1800-tallet. Misjonsforbundet har ønsket å profilere seg som en enhetsbevegelse med fokus på oppdraget som forener kristne og ikke det som skiller. Et kjennetegn ved Misjonsforbundet er frie, selvstendige menigheter som står sammen om visjonen «Guds barns enhet og menneskers frelse».

Ble nedstemt i 2002

Det har lenge vært snakket om å endre navn i Misjonsforbundet. Allerede i 2002 var saken oppe i generalforsamlingen men ble den gang nedstemt.

– I 2008 hadde vi et kommunikasjonsprosjekt og fikk hjelp av kommunikasjonsbyrået Dale+Bang som stilte spørsmål ved om navnet kommuniserer hva Misjonsforbundet egentlig er, forteller Haraldseid.

Hovedstyret tok senere opp saken og fikk mandat av generalforsamlingen i 2014 til å utarbeide et navneendringsforslag til generalforsamlingen i år.

– Det kom ingen negative tilbakemeldinger i 2014, og det kunne nesten vært vedtatt da, men vi synes det var fornuftig å forankre det enda bredere og først gjøre det endelige vedtaket i år, sier generalsekretæren.

LES MER: Kulturen, og ikke teologien, er det største hinderet for likestilling

Ingen store kostnader

Misjonsforbundet regner ikke med at det vil bli veldig store kostnader knyttet til navneendringen.

– Vi skal ikke legge om profilen eller skifte ut logoen, men kun endre teksten i den, sier kommunikasjonsleder Trond Filberg.

Han forteller at siden de har vært forberedt på navneendringen har de ikke trykket opp store kvanta av produkter med det gamle navnet.

– Det blir mer som en naturlig utskifting av trykksaker, sier han.

Står for samvittighetsfrihet

Misjonsforbundet står for samvittighetsfrihet i syn på tidspunkt og form på dåp.

Likeledes har Misjonsforbundet praktisert samvittighetsfrihet om kirkemedlemskap. En del som tilhører lokale menigheter i Misjonsforbundet, har samtidig medlemskap i Den norske kirke.

På generalforsamlingen i helgen ble Bente E. Nome Næser fra Kristiansand valgt til ny hovedstyreleder, etter Ove Gundersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter