Nyheter

Norge driver aktiv prevensjons- og abortbistand

Norge driver aktiv prevensjons- og abortbistand – har gitt nesten 800 millioner til omstridt organisasjon.

De ønsker ikke abortloven velkommen, de blåkledde kvinnene i den katolske organisasjonen som demonstrerer i Sierra Leones hovedstad Freetown. Foreløpig har de president Ernest Bai Koroma støtte.

Nasjonalforsamlingen vedtok i desember en lov som legaliserer abort, og gir kvinner rett til abort fram til uke 12, men presidenten nekter å underskrive loven etter sterke protester fra religiøse ledere, både kristne og muslimske.

Kvinners bruk av abort deler verden i to; den rike og den fattige, viser en ny studie av globale aborttall for perioden 1990-2014:

• De årlige aborttallene i industrialiserte land falt fra 46 til 27 per 1.000 kvinner mellom 15 og 44 år.

• I utviklingsland har aborttallene kun falt fra 39 til 37 prosent per 1.000 kvinner.

LES OGSÅ: Norsk priskutt på prevensjon er suksess

Uønsket gravid

Endringen i de rike landene forklarer studien med at aborttallene i Øst-Europa falt over 50 prosent da moderne prevensjonsmidler ble mer tilgjengelige.

I utviklingsland er situasjonen en annen, forklarer Gilda Sedgh ved Guttmacher Institute til nyhetsbyrået AFP.

– Mer enn 80 prosent av uønskede svangerskap skjer hos kvinner som har et udekket behov for moderne prevensjonsmetoder, og mange uønskede graviditeter ender i abort.

LES OGSÅ: Gamle fiender alliert i kampen for tradisjonelle verdier

Millionstøtte

Norge er blant landene som er sterkt engasjerte i at kvinner i fattig land sikres tilgang på sikker prevensjon og trygge aborter. Siden 1999 har International Planned Parenthood Federation (IPPF) vært en sentral samarbeidspartner.

IPPF er en av verdens største frivillige organisasjoner; jobber i over 170 land. 70 prosent av organisasjonens inntekter kommer fra offentlige bevilgninger. Organisasjonen arbeider med kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter og helse (SRHR), blant annet gjennom et eget fond for trygg abort - som Norge støtter raust.

Tall Vårt Land har fått fra Norad viser at siden 1999 har IPPF fått 794 millioner kroner fra Norge, og av dette har 780,5 millioner gått programmer for sikker prevensjon og trygge aborter.

Et av landene IPPF er sterkt tilstede i, er Sierra Leone.

LES OGSÅ: – Bistandsgivere overfører abortsyn

Suksesser

Norads årsrapport for 2015 lister opp IPPFs suksesser i 2014-2015:

• 18,7 millioner mennesker har fått tilgang til prevensjon og informasjon om seksuell og reproduktiv helse.

• 5,9 millioner ikke-planlagte svangerskap er forhindret, og 677.000 utrygge aborter er avverget.

• Antall abortrelaterte tjenester utført av IPPFs organisasjoner økte med 27 prosent, til 3,8 millioner i 2014.

LES OGSÅ: Frykter FN kan svekke kvinners rettigheter

Abortrefs

Sammen med nordiske land er Norge en sterk pådriver i fattige land, særlig i Afrika sør for Sahara, for å styrke arbeidet med SRHR; seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

Innsatsen provoserer, særlig katolske organisasjoner. En av disse er Culture of Life Africa.

Styreleder og grunnlegger, Obianuju Ekeocha fra Nigeria, mener organisasjoner IPPF, som har 11.400 senter sør for Sahara, driver med «nykolonialisme», og at giverlandene er medansvarlige.

I april fronkolliderte Ekeocha med Mette Gjerskov på et FN-møte. Gjerskow, som er innvalgt i det danske Folketinget, og bistandspolitisk talskvinne for Socialdemokraterne, talte varmt for reproduktiv helse. Ekeocha slo tilbake:

– De fleste afrikanske land opplever at abort er et direkte angrep på menneskelig liv.

LES OGSÅ: Norge driver aktiv prevensjons- og abortbistand

Anti-abort-lederen mener vestlige land bruker «astronomiske summer» på å redusere «byrdefull» fertilitet, og presser afrikanske statsledere til å legalisere abort.

Til den amerikanske avisen National Catholic Register sier Obianuju Ekeocha at IPPF «gjør stor skade på det afrikanske samfunnet».

LES OGSÅ: UD ville ha kirkeallianse i abortkampen

Lovendringer

Norad er uenig. I årsrapporten for 2015 gir Norad IPPF ros: «Økt tilgang til prevensjon, inklusiv volumgarantien for prevensjonsstav, arbeid for tilgang til trygge og lovlige aborter og mot barneekteskap har vært sentralt i innsatsen, og viktig innsats for kvinners og barns rettigheter og likestilling».

Norad peker på at arbeidet har bidratt til «kunnskapsutvikling, pensum, lovendringer, opplæring om rettigheter, osv. i en rekke land».

Norske bistandsmyndigheter peker på at WHO anslår at det foretas rundt 22 millioner farlige aborter hvert år, der storparten utføres i fattige land der kvinner mangler abortrettigheter.

LES OGSÅ: Kirken: Trygge aborter er en rettighet

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter