Nyheter

Norge domfelt for dårlig luftkvalitet

Luftkvaliteten i norske byer er så dårlig at den bryter med EØS-reglene, konkluderer EFTA-domstolen. Naturvernforbundet krever handling.

– I flere år har lufta i flere norske byer vært så forurenset at den har vært helseskadelig, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

– Norske myndigheter både lokalt og sentralt må straks sette i verk tiltak som sikrer innbyggerne en luft det går an å puste i. Tiltak som redusere biltrafikken i byene, er helt avgjørende for å få ei ren luft, mener han.

LES OGSÅ: Om FNs bærekraftsmål: – Vi trenger en revolusjon

EFTA-domstolen i Luxembourg slo fredag fast at det har vært for høye nivåer av skadelig forurensing både på Østlandet, Vestlandet og i Midt-Norge. Norge blir felt for ikke å ha gjort nok for å få ned nivåene av svevestøv, nitrogendioksid og svoveldioksid.

– Norge har ikke innfridd forpliktelsene sine, heter det i kjennelsen som feller Norge for brudd på EUs direktiv om luftkvalitet.

Sommel

Det er EFTAs vaktbikkje ESA som har klaget Norge inn for domstolen etter gjentatte oppfordringer om å iverksette tiltak. Norge beveger seg ikke fort nok, mener ESA og anklager myndighetene for sommel.

LES OGSÅ: Derfor er bærkraftsmålene viktige

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) la i mai fram en plan for å skjerpe grensene for helsefarlig svevestøv fra neste år. Da påpekte hun at svevestøv har negative helseeffekter ved langt lavere konsentrasjoner enn man tidligere trodde.

Varsku

SV-leder Audun Lysbakken kaller dommen et alvorlig varsku til politikerne i Oslo og Bergen.

– Dette er også en marsjordre til regjeringen om å slutte å somle. Byene må få lov til å opprette lavutslippssoner for å sikre trygg luft, sier han.

– Norge kan ikke føre en politikk som gjør folk syke, og som gjør barn særlig sårbare for nedsatt lungeutvikling, bronkitt, astma og infeksjoner.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter