Nyheter

– Norge brøt inngått avtale om asylretur ved Abbasi-utsendinga

Norge brøt returavtalen med Afghanistan da politiet ville sende Abbasi-barna videre uten mor. Brudd skjer stadig, påstår aktivister.

Avtalen om at Norge kan returnere asylsøkere til Afghanistan har vært «kraftig brutt flere ganger», hevdet forfatter Mona Bentzen tirsdag. Evy Ellingvåg bekrefter at dette skjer.

– Jeg har lite tro på slike avtaler. Man er flinke til å lage avtaler som ser bra ut, men som har lite kjøtt på beinet, sier Evy Ellingvåg.

Hun er styreleder for Foreningen av tolvte januar, en organisasjon som jobber for asylsøkere og flyktninger i Norge.

Norge: Forsvarlig:

Siden signeringen av avtalen har norske og afghanske myndigheter vært uenige ved flere anledninger, senest ved utsendelsen av Abbasi-familien.

Norske myndigheter mener det var forsvarlig å skille moren fra ungene i Istanbul ettersom de to eldste barna (20 og 22) var myndige, og sånn sett kunne regnes som omsorgspersoner for yngstebroren (16).

Sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), Arne Jørgen Olafsen, har sagt de gjorde alt riktig under tvangsutsendelsen. Han meddeler at afghanske myndigheter har sendt Utenriksdepartementet en rekke punkter på hvorfor de ikke godtok returen av familien.

Ifølge den afghanske ambassadøren i Norge satte afghanske myndigheter ned foten fordi familien ble splittet.

LES MER: – Aktivister ringer hjemland for å stoppe asylreturer

«Tilbake samlet»

Vårt Land har lest avtalen mellom Norge og Afghanistan. Her står det at «Norges regjering i samsvar med prinsippet om familiens enhet og i samarbeid med de øvrige parter skal gjøre alle anstrengelser for å sikre at familien vender tilbake samlet og at ufrivillig atskillelse unngås».

– I denne artikkelen er uttrykket «alle anstrengelser» juridisk sterkt, sier Evy Ellingvåg.

Politisk rådgiver i Amnesty International, Beate Ekeløve-Slydal synes også Abbasi-saken illustrerer at Norge bryter returavtalen.

– Her har Norge totalt tilsidesatt avtalens grunnpremiss om at retur primært skal være frivillig og det skal skje på en trygg, verdig og human måte. Ingenting ved tvangsreturen skjedde frivillig, og den foregikk slettes ikke på en verdig og human måte, sier Ekeløve-Slydal.

– Det er utrolig viktig at de stoppet utsendelsen, og dermed gjorde det tydelig at de ikke kan akseptere at så mange av premissene for avtalene brytes. Det er en klar tilbakemelding til norske myndigheter om at de må respektere de premissene de selv har gått med på for å sende mennesker til Afghanistan, sier Amnesty-rådgiveren.

LES MER: – Kler ikke en rettsstat

Kallmyr forventer

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke svare direkte på Vårt Lands spørsmål om avtalen ble brutt i denne saken.

Afghanske myndigheter er forpliktet til å akseptere retur av egne borgere, og det er sjelden at afghanske myndigheter ikke aksepterer retur, skriver departementet i en e-post til Vårt Land.

Avtalens formål

Formålsparagrafen i returavtalen mellom Norge og Afghanistan sier at partene plikter seg til «en nøye samordnet, trinnvis og human prosess for assistert retur av afghanere i Norge, der frivillighet respekteres som hovedprinsipp og der det tas hensyn til forholdene i Afghanistan, betydningen av trygg, verdig og framtidsrettet retur».

Ellingvåg mener dette ikke reflekterer virkeligheten.

– Afghanske myndigheter har vært offentlige og klare på at de strever med å gi et godt tilbud til alle som returnerer, sier hun.

Det har ikke lykkes Vårt Land å få uttalelser fra Afghanistans ambassade i Norge.

---

Returavtalen

  • Norge, Afghanistan og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) signerte i 2005 en returavtale for asylsøkere.
  • Avtalen ble reforhandlet i 2011 og gjelder fortsatt.
  • I 2016 bønnfalt afghanske myndigheter norske myndigheter om å stanse eller utsette deportasjonene av afghanske asylsøkere. Samtidig skrøt statsråd Sylvi Listhaug på sosiale medier av regjeringens strenge innvandringspolitikk.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter