Nyheter

Nordnorsk kontekst gir verdi

Å bevare teologiutdanningen i en nordnorsk kontekst er viktig for å bevare rekrutteringen til samisk kirkeliv, mener Samisk kirkeråd.

– En nedleggelse vil ha uheldige konsekvenser for samisk kirkeliv, sier Tore Johnsen, generalsekretær i Samisk kirkeråd.

Han sikter til at teologistudiet i Tromsø foreslås nedlagt.

Nordnorsk kontekst

Ifølge Johnsen ble Universitetet i Tromsø plassert i nord for å gi et tilbud til regionen, samt å ivareta faglige temaer som har en sterk tilknytning til Nord-Norge og nordområdene, sier

– Siden det faglige knyttes opp til konteksten til Nord-Norge, blir det nordnorske tilbudet en verdi i seg selv, sier Johnsen.

LES MER: Biskoper vil betale for å redde teologien

Sentral betydning

Koloniseringsprosjektet i nordområdene, samt fornorskingen av samer og kvener er eksempler på kirkens lange historie i nord.

Han mener forholdet mellom den samiske kulturen og kirken er viktig å kjenne til for å kunne forstå den nordnorske konteksten.

DISKUTÉR: – Vi er bekymret for rekrutteringen i nord

Lite dekket

Teologiutdanningen setter blant annet nordområdene inn i et historisk perspektiv, og det gir en grundig gjennomgang av religiøse tradisjoner både lokalt og globalt.

Dette er mangelfullt dekket av større teologiske institusjoner lenger sør, mener Johnsen.

– Dekningen er mindre i sør fordi emnet fortsatt oppleves som perifer. Sånn sett har man en jobb å gjøre i forbindelse med at teologiske utdanningssentre tar høyde for at staten Norge er etablert på territoriet til to folk, og ikke ett.

Johnsen har et håp om at rammene for teologiutdanningen kan endres hos de andre utdanningsinstitusjonene i sør.

LES MER: Staten kvitter seg med presteutdanning sørpå

Samisk kirkeliv.

Johnsen mener svekket rekruttering vil være en konsekvens hvis teologiutdanningen i Tromsø legges ned.

– Det vil få konsekvenser både for de som tar teologi som en del av en alternativ vei til prestetjeneste og for den teologiske utdanningen generelt, sier han.

Men en mangelfull rekruttering vil også konkret få konsekvenser for samisk kirkeliv.

– Vi vet at Den norske kirke har en voksende rekrutteringsutfordring. Der tenker jeg at UiT kan spille en viktig rolle framover, sier Johnsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter