Nyheter

Nonner får kirke i gave

Kirken skal bygges i Romania og fraktes til Vestlandet.

– Det er en stor gave, og vi er veldig takknemlige, sier abbedisse Thavoria til NRK.

De første planene om et kloster på Syltefjellet i Valldal på Sunnmøre dukket opp i 1991. Nonnene, som nå holder til på den gamle prestegården i Norddal, ser på kirken som et første skritt for å realisere planene.

Klosteret i Valldal er underlagt den georgisk-ortodokse patriarken.

LES OGSÅ: Nonne fant kloster på finn.no

Liket med stavkirker

Tidligere i vår hadde nonnene og presten i klosteret besøk av biskopen fra Nord-Europa og flere gjester fra den rumensk-ortodokse kirke. De hadde med seg en gave: En trekirke som er betalt av privatpersoner i Romania.

Kirken er nå under bygging i Romania. Den skal så tas fra hverandre bit for bit før den fraktes til Norge og Vestlandet der den igjen skal settes opp. Kirken er tegnet av en georgisk arkitekt og har likheter med norske stavkirker.

SE VIDEO: Nonnene i Norddal

Sees fra bygda

Klostertomten ligger på en fjellhylle over den kjente jordbærbygda Valldal.

– Det er nok mange som ser fram til å se en kirke på en fjellhylle over bygda, sier abbedissen.

Olav den hellige

Valget av Syltefjellet som klostersted henger sammen med historien om Olav den Hellige, som ifølge sagaen var i Valldal i 1029. Da møtte han en diger sjøorm som angrep kongeskipet. Olav nedkjempet ormen og kastet den med en åre i fjellveggen. Merket er i dag synlig som en hvit slangeliknende tegning i Syltefjellet.

Til Sunnmørsposten forteller abedisse Thavoria at hun tror mønsteret i fjellet er et resultat av et mirakel

– Ja, jeg tror på det. Mønsteret er ikke en naturlig del av steinen i fjellet. Det er ikke mulig å forstå hvordan mønsteret har havnet der.

Til tross for at kirken bygges nå, vil det fortsatt kunne ta lang tid før den er på plass på Syltefjellet. Nonnene har ikke søkt om byggetillatelse og det trengs også en reguleringsplan.

– Erfaringsmessig tar det minst et halvt år å utarbeide og godkjenne en reguleringsplan, sier ordfører Arne Sandnes til NRK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter