Nyheter

Nonne-protest mot våpen virker

En nonnedrevet organisasjon legger press våpenprodusenter i USA. Og det virker.

Nonnen Judy Byron følte seg maktesløs – hva kunne hun gjøre for å hindre skytetragedier? For etter Sandy Hook-massakren i 2012, var søster Byron overbevist: Hvis ikke denne grusomme tragedien tvinger fram en forandring om våpenlover, så vil ingenting gjøre det.

20 små barn og seks voksne ble drept på Sandy Hook Elementary School i delstaten Connecticut.

Men det skjedde ikke noe, så hun satte i gang selv. De siste 20 årene har en gruppe amerikanske nonner, med Judy Byron i spissen, kjempet for å tvinge våpenprodusenter til å utvise større samfunnsansvar for å hindre masseskytinger. Det gjør det ved å kjøpe aksjer i selskapene som særlig produserer håndvåpen og halvautomatiske rifler, og så drive de lobbyvirksomhet overfor de andre aksjonærene.

Les mer: Konspirasjonsteorier og internett er skapt for hverandre

To seire

I år har de for første gang dratt i land to viktige seire. Nå må selskapet American Outdoor Brands – tidligere kjent som Smith&Wesson – stå til rette for hva de gjør for å øke våpensikkerheten. Flertallet av aksjonærene stemte i slutten av september for et forslag fra nonnene: Våpenprodusenten må heretter rapportere hva de gjør for å kartlegge hvordan våpen fra deres selskap blir brukt i voldelige hendelser, og hva de gjør for at våpnene skal bli tryggere.

Tidligere i år stemte 69 prosent av aksjeeierne for at våpenprodusenten Storm Ruger gjør det samme.

Nonnenes seier i styrerommet fant sted tre måneder etter Parkland-skytingen i Florida, der 17 ble drept. Drapsmannen brukte en Smith&Wesson AR-15-rifle. Det samme gjorde drapsmannen som skjøt og drept tolv i en kinosal i Colorado for fem år siden.

– Dette er den største seieren noen gang. Jeg falt av stolen, så overrasket ble jeg, sier nonnen Judy Baron til Seattle Times.

Kampanjen hennes, Northwest Coalition for Responsible Investment blir støttet av 11 andre religiøse organisasjoner, blant annet Catholic Health Initiatives, the Sisters of Bon Secours, USA and the Sisters of St Francis of Philadelphia.

Også fondet BlackRock, en av de største investorene i både Storm Ruger og Smith&Wesson, stilte offentlig lignende spørsmål om samfunnsansvaret til selskapene, men vil ikke si hva de stemte.

LES MER: Sinte og fortvilte stemmene fra unge som har fått nok

Endret holdning

Judy Byron har sagt at hun er usikker på hvor langt den politiske viljen til å holde våpenprodusenter ansvarlige, rekker. Etter en skytetragedie er det alltid mye debatt, naturlig nok, og så legger det seg igjen. Men etter Parkland-skytingen i Florida kan det virke som om aksjonærenes bekymring vedvarer, og at stadige masseskytinger ødelegger ryktet til det de har investert penger i.

– Når det skjer en skoleskyting, er alle på banen. Men ikke de som lager våpnene, sier Judy Byron. Den tidligere læreren og rektoren sa til avisa The Guardian at de religiøse aktivistene ikke ville stoppe produksjonen av våpen, men heller bruke sin aksjemakt til å tvinge selskapene til å gjøre sine våpen tryggere.

– Vi må også få med de som lager våpen for å få slutt på volden, sier Judy Byron. Hun vil at selskapene må følge distribusjonskjeden – for å se hvor og hvordan våpen kommer i feil hender. Hun vil at selskapene skal være mer synlige, og selv jobbe for strengere baksgrunnsjekker, forske på våpensikkerhet – og dele funnene med offentligheten.

Aktivister

Engasjementet blant studenter etter Parkland-skytingen i februar, gir Judy Byron håp om at kampen kan vinnes. Elevene sto opp mot pro-våpenpolitikere og NRA (National Rifle Association) etter at klassekameratene ble skutt og drept.

– De forandret det politiske landskapet på en måte voksne aktivister ikke har klart. Men vi kan ikke overlate de tyngste løftene til de unge, sier hun til The Guardian.

– Vi trenger politikere, lovgivere, bestemødre, mødre, politiet. Vi trenger at alle involverer seg for å løse dette.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter