Kirke

Nominert preses skal ha et samlet Bispemøte i ryggen

I dag starter diskusjonen i Bispemøtet om hvem de skal nominere som ny preses. Sittende preses Helga Haugland Byfuglien tror de blir enige.

– Jeg tror vi skal få dette til på en veldig god måte, så jeg har ikke veldig høye skuldre, sier preses Helga Haugland Byfuglien om møtet der hun skal lose Bispemøtet mot å nominere sin etterfølger.

Vinduene fra møterommet på Voksenåsen hotell og konferansesenter er trukket for. Men stemningen blant møtedeltagerne er lett og spøkefull i pausene.

I dag klokken 14 skal første bolk av nominasjonen til ny preses behandles, før møtet forsetter i morgen tidlig. Hvis alt går som planlagt skal nominasjonen offentliggjøres på en pressekonferanse torsdag klokken 13.

Skal være enighet

Hun forteller at de skal diskutere to typer kandidater: Aktuelle kandidater i kollegiet og vurdere om det er aktuelle kandidater utenfor kollegiet. Deretter skal de prøve å bli enige om et vedtak.

– Jeg imøteser at vi skal ha en god og konstruktiv samtale om det og komme fram til en konsensus. Ikke bare en konsensus: Vi skal være enige om det, sier hun.

– At et flertall av biskopene går for et vedtak er altså ikke tilstrekkelig?

– Dette er en så viktig sak for Bispemøtet at jeg ser på det som en viktig oppgave for meg og for oss alle å komme fram til et samlet vedtak. Jeg ser ikke for meg annet enn at vi kommer til å få til det.

Sonderinger

I det forberedende har arbeidsutvalget hatt sonderinger blant bispekollegiet, lagt vekt på hvor mange som har forslag og anbefalinger, og innhentet referanser om aktuelle kandidater.

Derfor har de et inntrykk av hva bispekollegiet mener om de aktuelle kandidatene, men biskopene har fortsatt ikke fått vite hvordan arbeidsutvalgets anbefaling ser ut. Den får biskopene klokken 14 i dag.

– Vi har hatt forberedelser i forkant som skal føre oss til den gode konklusjon. Vi har hatt en prosess preget av tillit og et ønske om å få til den gode beslutningen, sier Byfuglien.

LES MER: Biskopene nominerer sin nye leder denne uken

– Viktig for Bispemøtet og kirken

Bispemøtet kan nominere inntil tre kandidater, og ifølge reglementet er det biskoper eller «unntaksvis» andre egnede kandidater som kan nomineres. Nominasjonen skal stemmes over blant menighetsrådene og de tilsatte i Nidaros domprosti, samt alle bispedømmerådene.

Bispemøtet møtes igjen når resultatene fra stemmegivningen er kommet i retur, før de så sender sin nominasjon til Kirkerådet som tilsetter.

– Vi er alle innstilt på å få til et vedtak som vil være til gode for kirken og for Bispemøtet. Det er en stilling hvor det å lede kollegiet er en av de fremste oppgavene, men det er også en betydelig lederoppgave i kirken. Det er flere anliggende som skal ivaretas, sier Byfuglien.

LES MER: Ved å nominere berre éin kandidat kan biskopane sjølv velje kven som skal bli preses.

LES MER: Disse kan bli ny preses

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke