Nyheter

Nøden tvinger dem til å sette bort datteren

På få år har økonomien i Venezuela nærmest kollapset. For sjubarnsfamilien Pulgar har krisen fått dramatiske konsekvenser.

Bilde 1 av 7

På en av veggene i familiens falleferdige hus henger et bilde av Jesus og disiplene som inntar sitt siste måltid sammen. Rundt nattverdsmotivet er det skriblet tett i tett med datoer og tall for inntekter og utgifter.

Det er et regnestykke som ikke lenger går i hop. Symbolikken med det siste måltidet er påtrengende.

Utmagret og nedslitt

Nylig besøkte nyhetsbyrået Reuters den fattige familien i kystbyen Punto Fijo helt nord i Venezuela. De ble møtt ikke bare av alminnelig fattigdom, men av en galopperende krise. Pengene sjubarnsmor Zulay Pulgar (43) og familien har å leve av, er stort sett de rundt 50 kronene i svartebørsverdi som hennes far Juan Pulgar mottar i månedlig pensjon.

Siste måltid: Rundt nattverdsmotivet med Jesus og disiplene på veggen, er det skriblet tett i tett med datoer og tall for inntekter og utgifter. Regnstykket går ikke lenger i hop.

Den 73 år gamle pensjonisten holder opp et fotografi som forteller der meste. Det er et portrett av ham tatt for et års tid siden. Bildet viser en mann i en helt annen og sunnere vektklasse enn den utmagrede Juan Pulgar som i dag fortvilet erkjenner at familien ikke lenger klarer å brødfø seg selv.

LES MER: Kvinner tvinges til sterilisering

Overlater datter til nabo

Det mest dramatiske utslaget er at det arbeidsløse ekteparet Zulay Pulgar og Maikel Cuauro ikke lenger klarer å ta vare på alle barna. I oktober gikk Zulay til en nabo og spurte om det var mulig for dem å ta vare på den seks år gamle datteren.

– Det er bedre at hun har en annen familie, enn å bli tvunget ut i prostitusjon, narkotika eller dør av sult, sier moren til Reuters.

Velferdsgrupper bekrefter at mange foreldre ser seg tvunget til å be staten, venner eller veldedige organisasjoner om å overta ansvaret for barna deres.

LES MER: Landet som går tomt for mat

Flere trenger hjelp

Til Reuters opplyser Maria Salas, som leder en liten lokal hjelpeorganisasjon, at det daglig kommer mer enn et dusin foreldre som ber om hjelp til å ta seg av barna. For ett år siden hadde de i gjennomsnitt bare en slik henvendelse daglig.

«Det er bedre at hun har en annen familie, enn å bli tvunget ut i prostitusjon, narkotika eller dør av sult».

Zulay Pulgar (43), venezuelansk sjubarnsmor

Årsaken er en nasjonal økonomi som har gått av sporet.

Venezuela ble fra 1999 til 2013 ledet av president Hugo Chávez, med et 47 timers kort avbrudd i 2002 etter kuppforsøk.

Omfordeling med bismak

Gjennom sin sosialistiske «bolivariske revolusjon» brukte Chávez landets store oljeinntekter til en fattigdomsorientert politikk som ikke var bærekraftig.

Under etterfølgeren fra samme parti, president Nicolás Maduro, har økonomien i takt med lavere oljepriser gått i oppløsning.

Blant konsekvensene er mangel på mat og medisiner, og en skyhøy inflasjon som nærmer seg 1.000 prosent på årsbasis, ifølge en ny rapport fra International Crisis Group.

LES MER: Flere taper på lav oljepris

Synkende produksjon

Privat sektor er sterkt svekket. Siden Chávez kom til makten i 1999 har 8.000 industriselskaper – to tredjedeler av totalen – måttet stenge, hevder næringslivsorganisasjonen Conindustria. For å omfordele jord er store arealer ekspropriert og flere hundre landbruksselskaper rammet, med massivt produksjonstap.

Motsetningene mellom regjeringen og en opposisjonskoalisjon av 21 partier er tilspisset. Opposisjonen anklaget regjeringen for «statskupp», etter at den tidligere i høst nektet å etterkomme deres krav om en folkeavstemning. Den hadde som hensikt å fjerne president Maduro fra makten før hans periode utløper i januar 2019.

Etter at Maduro i høst møtte pave Frans i Roma, tok Vatikanet initiativ til samtaler mellom partene, for å få en fredelig løsning på den politiske krisen.

Massiv kriminalitet

I mellomtiden forverres folks levekår av omfattende kriminalitet, inklusive mange tilfeller av plyndring for å skaffe matvarer. Årlig går rundt 20.000 liv tapt i voldsepisoder.

Organisasjoner melder om tilfeller av barn som regelrett forlates, også nyfødte, i et land der abort er forbudt og prevensjon er dyrt og lite tilgjengelig. Det rapporteres også om barn som i økende grad tyd til tigging og prostitusjon for å overleve.

En fersk undersøkelse blant tusen husholdninger i Caracas avdekker at to av tre ikke klarer å skaffe familien nok mat.

En fortvilet sjubarnsmor Zulay Pulgar har lite håp om bedring:

– Dette står skrevet i Bibelen. Vi lever i endetiden, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter