Nyheter

Noas: Var det dette Stortinget ville?

Noas mener Stortinget må avklare om regjeringens transporter tilbake til Russland virkelig er det de har sett for seg.

Siden søndag har 40 personer blitt borte fra Oscarsgata asylmottak i Vadsø, fortalte VG i går. TV 2 meldte at asylsøkerne hadde grunn til å tro at de skulle fraktes til Russland. Blant de 40 var både syrere og afghanere, og de ville nå heller prøve å komme seg til Tyskland, ifølge NRK.

– Da blir de sannsynligvis returnert til Norge. Etter Dublin-avtalen er Norge ansvarlig for å håndtere asylsøknaden deres, som første Schengen-land de kom til, sier Ann-Magrit Austenå, leder for Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas).

SV hasteinnkalte i går innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Stortinget for at hun skulle forklare seg om uttransportene.

– Dette er en sak som ikke kan vente. Rapporter i mediene tyder på at utsendelsene allerede er i gang, sa SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Austenå mener at det nå er Stortinget som har et ansvar for å svare.

– Stortinget må avklare om de vil være bekjent av den tolkningen regjeringen nå viser av stortingsvedtaket, og om meningen var at enhver som har passert gjennom Russland til Norge, skal sendes tilbake uten å få sin søknad behandlet, sier Austenå.

Hun er kritisk til at mange ikke får sett avslagsvedtaket før de sitter på bussen på vei til Vestleiren og senere Russland.

LES MER: Frykter å bli sendt rett hjem til krigen i Syria

Uklart

KrF stilte seg i går ettermiddag bak ønsket fra SV om å få klarere svar fra Listhaug, ifølge innvandringspolitiker Geir Toskedal.

– Uklarhetene var også noe av bakgrunnen for at vi forrige uke tok opp tematikken med statsministeren i spørretimen, sier han.

Da ba KrF-leder Knut Arild Hareide statsministeren om garantier for at ikke hurtigpraksisen for å returnere asylgrupper over Storskog var i strid med internasjonale konvensjoner.

SV har stått utenfor asylforlikene på Stortinget. Partiet står dermed fritt til å kritisere regjeringens handlemåte. Toskedal sier dette om hvorfor KrF støtter SVs fremstøt:

– KrF har riktignok vært med på forlikene. Men nå gjelder det praksisen. Vi som parti må følge med på om forutsetninger faktisk blir fulgt.

Toskedal sier det fra tidlig av var riktig å få returnert asylsøkere som kom over Storskog grensestasjon, men som hadde oppholdstillatelse i Russland.

– For dem som bare har brukt Russland som transittland på vei hit, er situasjonen en annen. De må få en reell sjanse til å få realitetsbehandlet asylsøknaden sin. Man kan jo si at det tross alt er bedre enn at de dro den veien enn at de var i fare for å drukne i Middelhavet.

LES MER: Varsler norsk imamutdanning og struper moské-støtte

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rulett

Noas frykter at syrere ikke vil ha en reell mulighet til å få beskyttelse i Russland, men blir avvist. Landinfo skriver at Russland har gitt opphold til mange ukrainere de siste årene, men få syrere. Austenå mener Russland gjør politiske beslutninger om hvem som får opphold – ikke en vurdering av hvem som fyller vilkårene.

– Etter den siste dommen mot Russland i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i oktober har Putin sørget for å få vedtatt en ny lov som sier at man ikke trenger å følge dommer derfra. Rettssikkerheten er derfor dårlig, sier Austenå.

Advokatfirmaet Andersen Bache-Wiig sendte mandag hastebrev til menneskerettightsdomstolen i Strasbourg. Firmaet mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen fordi asylsøkerne ikke får tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket om avslag på asylsøknaden. Mange har ifølge advokatene ikke fått se avslaget før de blir bedt om å forberede seg på retur til Russland.

– I motsetning til Russland pleier Norge å rette seg etter Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier advokat Halvor Frihagen til TV 2.

I Russland må asylsøkere betale opptil 2.000 kroner i bestikkelser for å få registrere asylsøknader. Å få innvilget midlertidig asyl kan koste opptil 14.000 kroner, skriver VG.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter