Kirke

NMS-tillitsvalgt om Huseby-exit: – En overraskende beskjed

Det har stormet i NMS, men leder i Medarbeiderforeningen i NMS Kristian Mjølsneset, sier det likevel var noe uforutsett at generalsekretær Jeffrey Huseby ikke får en siste periode.

Bilde 1 av 2

De ansatte i NMS ble mandag morgen informert om at Huseby ikke får tre nye år som generalsekretær. Det sier Kristian Mjølsneset, nåværende leder i Medarbeiderforeningen i Det norske misjonsselskapet (NMS).

– Det var på en måte en overraskende beskjed, sier han til Vårt Land.

I en pressemelding mandag sier Jeffrey Huseby at det har blåst på toppen av NMS. Salg av en rekke misjonærboliger, nedbemanningsprosesser i NMS og NMS Eiendommer, og interne konflikter, har skapt uro. Samlet var det nok til at Huseby, NMS' generalsekretær siden 2011, ikke får forlenget åremålet sitt som går ut i mars 2020.

Mjølsneset i Medarbeiderforeningen trodde derimot at stormen hadde seg.

– Mitt inntrykk er at gemyttene har roet seg i NMS siden i vinter.

LES MER: – Det er krisestemning i NMS

Urolige frivillige og ansatte

I en pressemelding forklarer landsstyret i NMS at de er takknemlige for Husebys innsats, men at krevende år og slitasje i organisasjonen gjør at de ønsker en ny generalsekretær.

Styreleder Helge Gaard viser spesielt til tunge prosesser som opprettelsen av NMS Eiendommer og omstruktureringen av NMS Global, samt flytting av arbeidsgiveransvar fra regionene til NMS sentralt.

– Det har skapt uro i organisasjonen, forteller Gaard til Vårt Land.

– Jeg vil ikke si det er misnøye blant frivillige og ansatte, men mange er urolige, og har mange spørsmål. Noen av regionene føler ikke at de blir hørt slik de ble det tidligere. Flere mistenker nok at organisasjonen er i ferd med å sentraliseres, og det er vanskelig for en grasrotorganisasjon, sier Helge Gaard.

Gaard sier at selv om Huseby ikke har stått for disse prosessene alene, blir han uunngåelig forbundet med dem.

– Vi registrerer en slitasje som rammer øverste leder. Ni år er en lang periode. Vi mener NMS trenger en ny person som kan videreføre arbeidet med restartede relasjoner, sier Gaard.

Huseby selv sier at all uroen har gått på motivasjonen løs, og at han aksepterer at landsstyret mener det er behov for nye krefter.

LES MER: Frivillige i NMS: – Vi føler vi mister eierskap

Turbulent

Vårt Land skrev i vinter en rekke artikler om den betente situasjonen i NMS. Organisasjonen er i en presset økonomisk organisasjon, og datterselskapet NMS Eiendommer har måttet gjøre kutt på leirsteder og ved hovedkontor. Men ansatte og frivillige reagerte på måten nedskjæringene ble gjort på.

– Det er krisestemning i NMS, uttalte leder i medarbeiderforeningen i Det norske misjonsselskap (NMS), Marta Dale, i den anledning.

Flere frivillige reagerte også på at deres rolle på leirstedene ble mindre.

– Vi føler vi mister eierskap til et sted vi har brukt uendelig mye tid og ressurser på. Jeg er ikke motivert lenger. Det har vært mange tøffe tak tidligere også, men da har vi hatt gode diskusjoner. Nå opplever vi at mange gode ansatte forsvinner med masse kunnskap, og at kommunikasjonen med ledelsen er dårlig, uttalte Jelte Smit, daglig leder på Åpta Misjonssenter i Farsund, som eies og drives av NMS.

Det vakte også oppsikt da det ble kjent at NMS Eiendommer skulle selge det tradisjonsrike Misjonærhjemmet i Oslo.

LES OGSÅ: Oppsagte NMS-ansatte: – Vi ble aldri involvert

---

Det norske misjonsselskap

  • Det Norske Misjonsselskap (NMS) ble stiftet i 1842 i Stavanger, og er Norges eldste misjonsorganisasjon.
  • NMS samarbeider med kirker i 16 land, og har omtrent 40 utsendte misjonærer.
  • NMS har 1500 misjonsforeninger og grupper for barn, voksne og ungdom.
  • Utstrakt samarbeid med Den norske kirke.
  • NMS Gjenbruk ble startet opp i 1998. I dag har NMS 50 gjenbruksbutikker i Norge, med en omsetning på 50 millioner kroner i året.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke