Nyheter

NLM med 10 millioner i gaveøkning

Misjonssambandet budsjetterer likevel med ti millioner kroner i minus i 2016.

– Den svake norske kronen gjør at utearbeidet vårt blir mye mer kostbart. Men som en seriøs 
misjonsorganisasjon med et langsiktig perspektiv, ønsker vi ikke å gjøre store endringer på kort sikt, sier økonomileder Øystein Frøysa i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) til Utsyn.

Mer penger inn - mer penger ut

I tillegg til svak krone, er økt aktivitetsnivå årsaken til at ­hovedstyret for første gang på mange år budsjetterer med et underskudd.

Frøyså sier at det også har har betydning for budsjett­underskuddet av organisasjonen har flere utsendte misjonærer nå enn i 2014.

– I tillegg har vi foretatt noen strategiske tilsettinger i Norge i områder med lite arbeid, og dette slår ut i økte kostnader.

Også de tre skolene som NLM har startet i løpet av et drøyt år, krever økonomiske overføringer.

LES OGSÅ: Jakter høy lønn for å hjelpe

10 millioner pluss hittil i år

Organisasjonens gaveinntekter var i 2014 på 130,4 millioner.

Fram til 1. november har NLMs gaveinntekter økt med over ti millioner kroner sammenlignet med i fjor. Store gaver på sommerens generalforsamling er en årsak til den formidable økningen.

Øystein Frøysa opplyser at misjonsorganisasjonen tradisjonelt får en tredjedel av alle gaveinntekter i løpet av årets to siste måneder.

Han understreker at det ligger mange usikre forutsetninger inne i et budsjett for en organisasjon som NLM. På kostnadssiden gjelder det ikke minst personell og valuta.

Den mest uforutsigbare posten å budsjettere er testamentariske gaver. De siste årene det kommet inn mer enn budsjettert på denne posten — et sted mellom 21 og 25 millioner kroner.

LES OGSÅ: Espen Ottosen mistet faren som femåring - fikk ikke gå i begravelsen

Rekordmye i arv: 33 mill

Og i år blir det satt arverekord i ­Misjonssambandet: Organisasjonen har i 2015 fått inn 33 millioner kroner i dødsbo-gaver.

– Dette betyr veldig mye for misjonen i ei tid med store ­ekstrautgifter i forbindelse med valutasituasjonen, sier Jens Nora­berg, leder i NLM Arveoppgjør, til Dagen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vekst i gjenbruk

NLM gjenbruk som også er blitt en 
særdeles viktig inntektskilde for ­organisasjonen. I fjor ble 
et ­overskudd på 25 millioner 
fra organisasjonens 30 gjenbruksbutikker rundt i landet.

I løpet av 2015 er det åpnet fire nye butikker.

Organisasjonen budsjetterer i 2016 med omtrent samme ­overføringer til Misjonssambandet fra denne virksomheten som inneværende år.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter