Nyheter

NLM: – Ikke våre drømmegivere

Effektive altruister kan bli for tekniske i sin måte å tenke hjelpearbeid, mener generalsekretæren i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

– At folk har en så sterk bevissthet om at de ønsker gi bort store deler av inntektene sine, er udelt positivt, isolert sett, sier Øyvind Åsland.

Noe likt

Han har aldri hørt om effektiv altruisme før nå. Åsland leder Misjonssambandet som blant annet driver utviklings- og bistandsarbeid innen skole, helse og jordbruk. Frivillige pengegaver og innsats er en stor del av organisasjonens arbeid.

LES OGSÅ: – Smuler fra de rikes bord

Han liker at givere bør undersøke bedre om organisasjonene de gir penger til jobber fornuftig. Likevel undrer han seg over deler av tankemåten.

– Jeg reagerer på at man skal velge yrke for å tjene mest ­mulig penger. Å bli lærer er også en god måte å bruke livet sitt ­meningsfylt, en måte å hjelpe mange mennesker på. Jeg ville ikke anbefalt noen unge mennesker å velge yrke ut fra lønn.

Åsland er redd for at altruistene har en for teknisk tilnærming til det å hjelpe.

– Pengefokusert

– Jeg savner en mer helhetlig tenkemåte, et mer helhetlig perspektiv på livet. Det er viktig å se menneskene rundt seg og bidra til at de har det bra. Jeg forstår logikken i å hjelpe flest mulig, men hvis man kjører dette synet ut i det ekstreme, er jeg redd det kan bli kynisk.

LES OGSÅ: Jakter høy lønn for å hjelpe

Åsland vil ikke kalle effektive altruister for drømmegivere. Dem har han mange av allerede, mennesker som ofrer mye.

– De har en nærhet til hjelpearbeidet. De effektive altruistene fjerner seg for langt fra saken ved å fokusere så mye på pengene som skal gis vekk. For mange kristne stikker det dypere enn moralsk plikt. Troen på å følge Jesus, som jo oppga alt for å berge menneskene, er sterk i mange, sier Øyvind Åsland.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter