Nyheter

NIPT-test kan bli forsinket

Tilbud om tidlig ultralyd til alle og NIPT-test til flere kan være på plass om to år, mener Helsedirektoratet. Men regjeringen vil ikke prioritere det.

Det var trioen Frp, SV og Ap, som overkjørte regjeringen og sikret historiske liberaliseringer i bioteknologiloven i vår. Men ønsker de å begynne innføringen av store gjennomslag allerede neste år, må de selv hoste opp pengene.

Det er budskapet fra statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

For regjeringen har ikke satt av penger til formålet i sitt budsjettforslag for 2021. Og den vil ikke bruke penger som blir til overs i årets budsjett, bekrefter hun overfor Vårt Land.

– Frp må selv prioritere dette i de pågående budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, sier Bjerke.

Nytt hinder på veien

Torsdag la Helsedirektoratet fram en utredning det har gjort på oppdrag fra regjeringen om hvordan flere av Stortingets vedtak fra i vår bør innføres i helsevesenet:

• Alle gravide skal tilbys tidlig ultralyd.

• Aldersgrense for å ha krav på tilbud om fosterdiagnostikk skal senkes fra 38 til 35 år

• NIPT-test skal være tillatt for alle gravide – og tilbys alle med krav på fosterdiagnostikk eller med funn ved tidlig ultralyd.

Dette kan tidligst være på plass tidlig i 2022, er direktoratets vurdering. Det forutsetter at innfasingen starter i 2021 – til en prislapp på om lag 220 millioner kroner.

Men selv hvis Frp skulle klare å skaffe pengene til veie, står en slik fremdriftsplan nå i fare. Statssekretær Bjerke varslet nemlig nylig i Vårt Land at regjeringen vil fremme forslag i Stortinget om hvordan den vil følge opp disse vedtakene.

Når kommer det?

– Det har vi ikke besluttet. Vi bestilte utredningen fra direktoratet først, fordi dette ikke var utredet da Stortinget fattet sine vedtak, svarer statssekretær Bjerke.

Og selv hvis forslaget fra regjeringen skulle komme i god tid før jul, vil den neppe være ferdig behandlet før neste år.

Oslo  20190405.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen t.h. presenterer helsenæringsmeldingen.  Statssekr. Maria Jahrmann Bjerke i helsedept t.v Dr. Erik Fosse t.v. 
Foto: Terje Pedersen / NTB

– Vi advarte, sier helseministeren

Men Stortinget har jo pålagt dere å gjøre disse endringene og Helsedirektoratet anbefaler at de gradvis fases inn i 2021?

– Vi skal følge opp Stortingets vedtak, men de var ikke utredet. Vi advarte i debatten i vår om at dette ville få store konsekvenser for helsetjenesten og svangerskapsomsorgen. Nå bekrefter rapporten at det vil kreve betydelige omlegginger og ressurser, svarer Bjerke.

I Vårt Land forrige uke anklaget Frps helsetalskvinne, Åshild Bruun-Gundersen, helseministeren for «bevisst trenering av et vedtak som han er uenig i». Hun reagerte på at regjeringen ikke hadde satt av penger i sitt budsjettforslag for 2021.

Slik svarer Bent Høies statssekretær på kritikken fra Frp:

– Vi stemte mot dette i Stortinget og advarte kraftig mot å vedta disse endringene uten utredning, forberedelser eller nok jordmødre med rett kompetanse. Vi advarte også om at tidlig ultralyd til alle kan gå utover andre tjenester til gravide. For nå kan vi risikere at helsetjenesten må omdisponere jordmødre fra barselsomsorgen.

Bjerke understreker at regjeringen har fulgt opp alle Stortingets vedtak om lovendringer. De trådte i kraft 1. juli.

---

Dette er saken

  • Fosterdiagnostikk er undersøkelser som gir info om fosterets helsetilstand eller genetiske egenskaper. Brukes for å avdekke alvorlig sykdom eller utviklingsavvik.
  • Aldersgrensen for å ha rett på tilbud fra det offentlige om fosterdiagnostikk skal senkes fra 38 til 35 år ved termin. Det påla Stortinget regjeringen i vår.
  • Fra før av kan gravide ha krav på tilbud om fosterdiagnostikk hvis de har økt risiko for å få et foster med alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik.
  • NIPT«Non-invasiv prenatal test» – er en relativt ny form for fosterdiagnostikk. Blodprøven er godkjent for å påvise Pataus, Edwards og Downs syndrom.
  • Stortinget vedtok i vår at NIPT skal bli tillatt for alle gravide. Til nå har den bare vært tillatt for gravide med krav på tilbud om fosterdiagnostikk.

---

Hva med de private?

Helsedirektoratet anslår at opp mot 55.000 gravide vil få tilbud om tidlig ultralyd hvert år. Til sammen 16.000 vil ha krav på tilbud om fosterdiagnostikk, deriblant NIPT-test.

Både Ap og Frp har tidligere uttrykt forståelse for at det vil ta litt tid før disse offentlige tilbudene er på plass, men også en klar forventning om at innfasingen skal begynne på nyåret.

Samtidig mener de to partiene at regjeringen langt raskere kan legge til rette for at private aktører kan få tilby NIPT til alle gravide som ønsker å betale for det.

Per i dag er fortsatt ingen private aktører «godkjent for å rekvirere NIPT», opplyser Helsedirektoratet til Vårt Land.

For selv om NIPT ble lovlig i Norge fra 1. juli, er det inntil videre kun tillatt å tilby testen til kvinner som uansett har krav på gratis tilbud om fosterdiagnostikk (deriblant NIPT) fra det offentlige – og da etter de gamle retningslinjene, ifølge direktoratet sine nettsider.

– Må vente

Avdelingsdirektør Torunn Janbu viser til Helse- og omsorgsdepartementets varslede forslag om hvordan Stortingets vedtak skal gjennomføres.

– Inntil de nye ordningene er på plass, videreføres eksisterende retningslinjer for fosterdiagnostikk, NIPT og ultralydundersøkelser. Vi forholder oss til dette. Virksomhetene må godkjennes for å rekvirere NIPT etter ny ordning før de kan tilby undersøkelsen til nye grupper gravide, skriver Janbu i en e-post til Vårt Land.

Helsedirektoratet kommer i rapporten med sine anbefalinger om hvilke kriterier private tilbydere bør oppfylle for å godkjennes for å tilby NIPT.

– Vi vil følge opp Stortingets føringer, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke.

– Kan du si noe om tidshorisonten her?

– Vi har ikke laget en fremdriftsplan for oppfølgingen av rapporten, svarer hun.

LES OGSÅ:

KrF-program varsler omkamp om eggdonasjon og vedtatt bioteknologi

SV vil stoppe omstridt praksis i Jehovas vitner. Får ikke drahjelp fra justisministeren

På tre måneder leser disse ungdommene hele Bibelen høyt sammen


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter