Nyheter

Nettkirken.no må avvise mennesker i krise

Sjelesorg-chat er så populært at kapasiteten til Sjømannskirkens nettkirken.no er sprengt. Nå får de hjelp fra Kirkerådet. Også i nabolandene satser kirkene på digital trøst.

– Henvendelsene er så mange at vi ikke klarer å ta imot flere, sier Knut Nåtedal.

Han er nettprest i nettkirken.no, et sjelesorgtilbud på chat og e-post som drives­ av Sjømannskirken. Flere ganger i uken er fire prester fra Den norske ­kirke, samt de fast ansatte i Nett­kirken, tilgjengelig ved ­tastaturet for ­sjelesørgeriske samtaler.

Siden oppstarten i 2009 har henvendelsene økt hvert år. I 2015 gjennomførte de 4.100 samtaler. Tallene fra i fjor er foreløpig ikke klare, men «veldig ofte» har de vært nødt til å ­avvise samtaler på chatten av kapasitetsårsaker, ifølge Nåtedal.

LES OGSÅ: – Den norske kirke klør sin egen navle på nett

Økende behov

Nå trår derfor Kirkerådet til for å trekke flere prester til den digitale kirken. I fjor lønnet de for første gang kirkelige ansatte for å gjøre en innsats på Nettkirken. I år øker de beløpet fra 75.000 kroner til 150.000 kroner.

– Nettprestene legger ned et viktig arbeid i å tilby sjelesorg og samtale til dem som ønsker å snakke med en prest, men som av ulike årsaker ikke ønsker å ta en direkte kontakt der man bor. De får flere henvendelser enn de greier å besvare, og vi ser at behovet er stort, sier kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Ingeborg Dybvig.

Til sammen håper de å samle­ et korps på mellom 10 og 20 prester­ som kan dekke hver­dager, kvelder, helger og høy­tider i chattetjenesten.

LES OGSÅ: Kirkerådet ber prester droppe nettdebatt

Sjelesorg på smartphone

Også i nabolandene satses det frisk på sjelesorg på nett. Svenska kyrkan ansatte nylig en prest i hundre prosent stilling som kun skal konsentrere seg om sosiale medier.

Charlotte Frycklund har tidligere jobbet i en 50 prosent stilling som sosiale medier-prest, men jo større nærværet med de nettkristne ble, desto større ­syntes det åndelige ­behovet hos dem å være, skriver Kyrkans Tidning.

Ved årsskiftet lanserte Folkekirken i Danmark «Sjelesorg på nettet». Tilbudet, som biskopene­ har vært pådrivere for, inne­bærer chat, telefon- eller videosamtaler med en prest. Folkekirkens Fællesfond samt landets ti bispedømmer har bevilget 8,3 millioner kroner til prosjektet over en treårig periode.

Nettprest Knut Nåtedal er ikke i tvil om at digital sjelesorg er et behov som vil fortsette å øke.

LES OGSÅ: Nå kan du melde deg ut av kirken på nett

Sorg og død

– Ikke som et alternativ til tradisjonell sjelesorg, men som et supplement. Mange av dem som kontakter oss, er i rand­sonen av kirkelig aktivitet. De er gjerne medlem i en menighet, men finner ikke sin plass der. Vi dekker et behov som ikke dekkes ellers.

– Hva ønsker de å snakke ­
om?

– Alt som gjør vondt i livet. Det innebærer sorg, tap, Gud som ble borte og relasjoner som har gått i stykker. Mye er knyttet til overgrepsproblematikk, sorg, død og lengsler. Flere forteller ting de ikke har sagt til noen.

LES OGSÅ: Over 15.000 meldte seg ut på fire dager

Ingen liksom-samtale

– Er det mulig å vise empati gjennom et tastatur?

– Ja, overraskende nok, mener­ Nåtedal, og forteller at de selv har vært skeptiske til det som mangler gjennom skjermkontakten, blant annet muligheten til å lese kroppsspråket til den andre.

– Men det er veldig mange nyanser i det skriftlige som vi med trening kan etterlikne en samtale ansikt til ansikt. Det blir ikke en liksom-samtale. Ofte blir den dypere enn i et rom med et ukjent menneske, sier han.

LES OGSÅ: Presteleder vil ikke advare prester mot nettdebatt

Samme dybde

Det tror også digital trend­analytiker Christiane Vejlø i danske Elektronista Media:

– Jeg tror helt klart at man kan oppnå samme dybde i en digital samtale som ved en tradisjonell sjelesorgssamtale. Faktisk tror jeg også at man noen ganger kan komme litt lengre, fordi veien er plutselig mye kortere, sier hun til folkekirken.dk.

LES OGS: Relanserer nettkirke

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter