Nyheter

Nettet strammer seg rundt Sør-Koreas Park

Sjansene minker for at Sør-Koreas suspenderte president Park Geun-hye får jobben tilbake. Hun er en av mange toppolitikere i korrupsjonstrøbbel rundt om i verden.

Det var historie i luften i Sør-Koreas hovedstad Seoul da Park Geun-hye ble innsatt 25. februar for fire år siden. Ikke bare var hun første kvinnelige president i et av den rike verdens mest kjønnsdiskriminerende samfunn – hun trosset også sosialt konservative konvensjoner ved å være ugift og barnløs. Til gjengjeld kom hun fra et politisk dynasti, som datter til tidligere diktator Park Chung-hee.

President-exit?

Nå kan karrieren gå mot slutten. I går fastslo påtalemyndigheten at president Park Geun-hye og venninnen Choi Soon-sil samarbeidet for å få bestikkelser fra Samsung-toppen Lee Jae-young, angivelig som betaling for offisiell støtte til en fusjon mellom to selskaper i den mektige Samsung-gruppen.

Choi er anklaget for å ha brukt sin nære forbindelse til Park til å presse bedrifter til å donere nærmere 600 millioner kroner til to stiftelser. Park skal ha bistått Choi med utpressingen, og ha bedt medarbeidere lekke hemmeligstemplede dokumenter til venninnen.

Park avviser beskyldningene, men risikerer riksrett og har vært suspendert siden desember på grunn av korrupsjonsanklagene.

Skandale av enormt omfang

Den enorme skandalen rammer ikke bare landets øverste politiske leder, men også landets ledende selskap. Samsung har sammen med andre familiekonsern som LG og Hyundai, såkalte «chaebol» (rike klaner), vært drivkraften i landets suksessfylte økonomi.

Selskapene har i tett allianse med myndighetene fått enorme fordeler for å utvikle landets eksportøkonomi. Goder som skattefordeler og billige banklån ble tilskyndet ikke minst av faren til den suspenderte president Park Geun-hye, Park Chung-hee, som styrte Sør-Korea diktatorisk fra 1963 til han ble myrdet av etterretningssjef Kim Jae-kyu i 1979.

LES MER: Sitter med atomknappen

Økonomisk suksess

De store, eksportrettede konsernene har vært dynamoen i en rivende utvikling, der Sør-Korea har gått fra fattig jordbruksland til industriell stormakt på knappe 50 år. Alene utgjør de tre største chaebol-konglomoratene 45 prosent av Sør-Koreas brutto nasjonalprodukt.

Den tette bindingen mellom politikere og næringsliv har bidratt til en kultur som plasserer Sør-Korea som et av de mest korrupte blant utviklede økonomier i Asia, ifølge Transparency International.

I et notat fra Norges ambassade i Sør-Korea, heter det ganske så omsvøpsløst at «Sør-Korea har en relasjonsbasert forretningskultur som bærer preg av gråsoner mellom forvaltning, forretningsliv og privatliv, med en dypt innarbeidet kultur for gaver, ledende insentiver og korrupsjon».

Mange eksempler

Park Geun-hye er ikke eneste nåværende toppolitiker med korrupsjonsanklager hengende over seg, heller ikke i regioner utenfor de tradisjonelt mest korrupsjonsplagede.

• I den franske valgkampen har den antatt fremste konservative kandidaten til presidentvalget i mai, François Fillon, fått store problemer etter anklager om å ha brukt statlige midler til å lønne kona for arbeid som i realiteten aldri ble utført. Over en periode på 15 år skal hun ha fått utbetalt mer enn sju millioner kroner.

• I fjor skapte det brudulje da det ble kjent at Frankrikes president François Hollandes holdt seg med en personlig frisør som får betalt rundt 90.000 kroner i måneden for sine tjenester.

• I Sør-Afrika har president Jacob Zuma vært klistret til korrupsjonsanklager siden før han kom til makten. Landets ombudsmann for korrupsjonsbekjempelse, Thuli Madonsela, har tidligere påvist at Zuma på urettmessig vis brukte nærmere 200 millioner kroner fra statskassen for å pusse opp landstedet sitt. I mars i fjor ble han dømt til å betale tilbake de statlige pengene.

• Korrupsjonsanklager er også rettet mot fjorårets vinner av Nobels Fredspris, Colombias president Juan Manuel Santos. Han mistenkes for å ha tatt imot bestikkelser fra det brasilianske skandalefirmaet Odebrecht. Det skal ha skjedd under valgkampen i 2014, da han ble gjenvalgt til president. Santos-administrasjonen avfeier anklagene og sier de er fabrikkert av opposisjonen.

LES MER: Kan få flere fredsoppdrag

• Det nevnte brasilianske entreprenørselskapet Odebrecht er sentralt i korrupsjonsanklager i en rekke latinamerikanske land, og skal omfatte mer enn 200 politikere. Sjefen Marcelo Odebrecht har sittet fengslet siden 2015, mistenkt for hundrevis av millioner dollar i bestikkelser for å sikre seg store kontrakter. I Brasil er både sittende president Michel Temer og tidligere president Inacio Lula da Silva i søkelyset. I Peru er tidligere president Alejandro Toledo anklaget for å ha mottatt nærmere 166 millioner kroner i bestikkelser fra Odebrecht da han var president, og myndighetene krever ham nå utlevert fra USA.

• I Israel fikk tidligere statsminister Ehud Olmert i fjor høst forlenget fengselsstraffen han soner etter å ha blitt dømt for bestikkelser i en eiendomstransaksjon. Nåværende statsminister Benjamin Netanyahu var sist uke i nye avhør for mistanker om å ha mottatt ulovlige gaver for store beløp fra forretningsfolk, og for en annen sak der han anklages for å ha gitt en aviseier fordeler i bytte mot at avisen skulle gi ham positiv nyhetsdekning.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter