Nyheter

– Nesten som Jesus

Bursdagen til Zimbabwes president Robert Mugabe må feires på linje med kristnes feiring av Jesus sin fødselsdag, mener ungdomsleder.

Med sine 92 år er Mugabe verdens eldste statsleder. I april har den kontroversielle presidenten sittet 37 år ved makten, med bare tre afrikanske statsledere foran seg på listen over verdens lengst regjerende ikke-kongelige nasjonale ledere.

«Vår Messias»

21. februar runder Mugabe 93 år, og det legges som vanlig opp til storstilt feiring. Ifølge lederen i ungdomspartiet til presidentens statsbærende parti, Zanu-PF, bør Mugabes bursdag feires like ivrig som kristne feirer jul for å minnes Jesus fødselsdag. Han kaller Mugabe «vår Messias».

LES MER: Korrupte korrupsjonsjegere

– For oss er ikke 21. februar en hvilken som helst dag. For oss er dette en spesiell dag som vi ser på slik kristne ser på 25. desember, fødselsdagen til Jesus Kristus. Jeg vil ikke være blasfemisk, men etter min ydmyke mening er president Mugabe nummer to etter Jesus. Han er vår frelser, så bursdagen hans betyr mye for oss unge i Zimbabwe, sier ungdomspartileder Kudzai Chipianga til avisen News Day.

Hyller visdom

Ungdomslederen hyller Mugabes visdom, og mener den aldrende statslederen er den eneste som kan være i stand til å styre landet i det sørlige utgangspunktet i dagens økonomisk krevende farvann.

Mugabes bursdager er gjerne store folkefester med god servering. I år er målet at hver av de ti provinsene skal stille opp med 25.000 dollar til festen, som er lagt til Matopos nasjonalpark. Det er angivelig noe lavere enn i fjor.

Tar gjenvalg

På partikongressen midt i desember – som Mugabe stort sett sov seg gjennom – ble han igjen valgt som partiets kandidat til neste års presidentvalg. Da vil han være 94 år, og med fem års valgperiode kan Mugabe i teorien sitte til han er 99 år.

Spørsmålet er hvor lenge helsen holder. For tiden er Mugabe på sin årlige ferie, som vanligvis varer fra midten av desember og ut januar. Tidligere foretrakk den anglofile Mugabe å tilbringe den lange ferien i London, men det ble umulig på grunn av internasjonale sanksjoner som følge av politikken da hvite farmere ble fratatt sin jord i 2.000.

LES MER: Norge forlater Mugabe

Singapore-ferie

Senere har Mugabe lagt feriene til Asia, med Singapore som det fortrukne reisemålet de siste årene. Der har han tilgang ikke bare til topprestauranter som serverer japanske yndlingsretter som teppanyaki, men også topp medisinske behandling.

Singapore er dessuten en tidligere britisk koloni, og som sådan det neste beste feriemålet etter at den tidligere imperiemakten har gjort Mugabe til persona non grata på sine breddegrader.

Den årlige, lange ferien setter sitt preg på Zimbabwe, der statsapparatet i hovedstaden Harare knapt går for hav maskin i halvannen måned rundt årsskiftet. Mugabe er til tider utilgjengelig, og de fleste viktige beslutninger må vente til han er tilbake.

Drøyt feriebudsjett

Ifølge Tendai Biti, opposisjonsleder og tidligere finansminister i koalisjonsregjeringen fra 2009 til 2013, koster Mugabes feriereiser de kriserammede landet store summer. Til New York Times sier Biti at Mugabe vanligvis bad finansministeriet om tre millioner dollar i kontanter til ferieturen. Biti hevder at han autoriserte opp mot 1,2 millioner dollar, rundt 10 millioner kroner.

– Det har blitt en måte å plyndre på, sier Biti.

Andre har det ikke fullt så fett, etter at den økonomiske krisen bare forverret seg i landet i fjor. Lønnsutbetalinger til offentlig ansatte ligger på etterskudd, og i år ser det heller ikke ut som den årlige bonusen blir utbetalt i penger. I stedet blir de offentlig ansatte tilbudt det mange betrakter som verdiløse jordstykker.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter