Nyheter

Nesten ingen minoriteter i LO-toppen

– Når LO-toppene ikke representerer mangfoldet blant medlemmene, vil det en eller annen gang skje en krasj, frykter LO. Bare én av 288 i forbundsstyrene har innvandrerbakgrunn.

Bilde 1 av 3

– Jeg er veldig lei meg, sier LO-sekretær Terje Olsson, som nettopp har lest en rykende fersk Fafo-undersøkelse.

Den viser at det kun er én person med «ikke-europeisk»-bakgrunn blant de 288 medlemmene i de 24 LO-forbundenes forbundsstyrer. og kun to ­«europeiske innvandrere».

– Rapporten er krystallklar. Det har ikke skjedd noen ting siden 2007, vedgår Olsson.

LES OGSÅ: Sykepleierne har ingen minoriteter i toppen

Whyte

Vårt Land har selv gjennomgått forbundsstyrene og landsstyrene i 22 av LO-forbundene.

Landsstyret i Fagforbundet er illustrerende for situasjonen. Av 75 medlemmer er det kun én med et utenlandskklingende navn.

Han heter Eddie Whyte.

– Når omlag femten prosent har innvandrerbakgrunn i arbeidsmarkedet, bør andelen blant de tillitsvalgte være omtrent den samme. Det er den definitivt ikke, sier forsker Inger Marie Hagen, som sammen med Ragnhild Steen Jensen står bak Fafo-undersøkelsen.

Siden EU-utvidelsen mot øst i 2004, har innvandringen økt kraftig, skriver de to i et innlegg på arbeidslivet.no.

Siden 2007 har antall innvandrere nesten doblet seg, fra rundt 415.00 til 800.000.

Frykter utbryterforeninger

Akhenaton O. de Leon har i en årrekke arbeidet for bedre representasjon for minoriteter i styrer, utvalg og verv. Ofte til liten nytte, ifølge ham selv.

– Dette er en sykdom i Norge. Hver dag snakker vi om integrering, men jeg lever i et segregert samfunn, sier den daglige lederen i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Han advarer om at et «demokratisk underskudd» i fagbevegelsen kan ende med at minoriteter bryter ut og danner egne fagforeninger:

– I England har du for eksempel National Black Police Association, sier de Leon.

Også LO-sekretær Terje Olsson er bekymret for følgene på sikt.

– Innvandringen til Norge blir ikke mindre. Det må LO ta hensyn til. Når LO-forbundenes styrende organer ikke representerer mangfoldet blant medlemmene, vil det en eller annen gang skje en krasj.

Kan det ende i dannelsen av egne minoritetsforbund?

– Ja, det kan jo det. Det handler om hvor du føler deg hjemme, og hvor det legges til rette for at du kan påvirke. Da tenker jeg langt fram, men vi må ta tak i dette tidlig, sier Olsson.

Inger Marie Hagen ved Fafo sier derimot at dette er «forholdsvis urealistisk».

–­ Vi har ikke tradisjon for å organisere oss etter annet enn yrkestilhørighet i Norge, sier hun, og viser til at forholdene kan være dramatisk annerledes i andre land.

LES OGSÅ: Tommel opp for forslaget om én likestillingslov

Arbeidsinnvandreren

I 2006 besøkte polske Anna Sokolowska og familien venner som hadde flyttet til Bergen. De forelsket seg i byen og bestemte seg for å flytte de òg.

– Så jeg er også slik en arbeidsinnvandrer, humrer hun.

I dag arbeider Sokolowska for Union fagforening Bergen. Hun står for kontakten med polske arbeidere i byggebransjen, informerer dem om rettighetene og pliktene de har i Norge.

– De har ofte ikke skjønt det helt, sier hun.

Hvorfor når ikke tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn, for eksempel fra Polen, opp i LO-systemet?

– Jeg tror det er på grunn av språket. Mange snakker ikke godt nok norsk.

Sokolowska mener byggebransjen i Bergen har en ganske høy organiseringsgrad. Det gjelder også polakkene, men det tar gjerne litt tid å overbevise dem, forteller hun. Fra hjemlandet har de med seg en frykt for å bli oppsagt.

Glasstak

Fafo-forskerne gjorde seg lignende erfaringer da de intervjuet tillitsvalgte og ledere i et utvalg bedrifter som sokner til arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

De pekte på følgende årsaker til at det synes å være et glasstak som hindrer tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn i å klatre:

• Språkbarrierer.

• Manglende kunnskap om hvordan den norske arbeidslivsmodellen fungerer.

Intervjuobjektene understreket «at det ikke er vanskeligere å rekruttere innvandrere enn nordmenn», skriver de to på arbeidslivet.no. Samtidig arbeider mange innvandrere i bransjer med en lav organiseringsgrad, påpeker de.

LES OGSÅ: Leter etter fortellinger fra det muslimske Norge

Opplæring og bevisstgjøring

Terje­ ­Olsson sier LO-ledelsen har sendt tydelige signaler til forbundene, men at de «ikke har gjort jobben de burde ha gjort». LO sentralt har heller «ingen mekanismer for å styre dem» og LO-kongressen har ikke gjort noen vedtak om temaet, forteller LO-sekretæren.

– De vi intervjuet synes ikke dette er greit, men sliter med å finne ut av hva de skal gjøre, sier Inger Marie Hagen.

Forskerne trekker fram to tiltak:

• Opplæring. Her må skoleverket og arbeidsgiver- og arbeidstakersiden ta ansvar.

• Bevisstgjøring og engasjement. Folk blir tillitsvalgte fordi de blir spurt. Hvilke avveininger gjør man før man ber noen stille til valg for høyere verv?

– Vi intervjuet folk i tidligere statlige etater. Der er forholdet mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene godt og folk er organisert. Dette er kjernen av den norske modellen, med andre ord. Når de ikke får det til der, hvordan skal de få det til i bransjer der forholdene er vanskelige?

LES OGSÅ: – Nordmenn fornekter utfordringene ved integrering

Tydeligere grep

Akhenaton O. de Leon i OMOD tror fartstid, nettverk og partitilhørighet spiller en rolle for at minoriteter ikke når opp på toppnivået i fagbevegelsen.

– Fartstid spiller en rolle. Ingen feier inn på toppen eller i midten i norsk fagbevegelse, samtykker Hagen.

De Leon etterlyser tydelige grep fra ledelsen i forbundene.

– Fagforeningene har et ansvar for å sette opp noen gallionsfigurer, som sender signaler nedover i systemet. Slik Gro Harlem Brundtland gjorde med sin første regjering, sier han.

Kan kvotering være en idé, Hagen?

– Det kan være et forslag i forbundsstyrene. Nede på den enkelte arbeidsplass blir det vanskelig, der må man ha litt respekt for demokratiet.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter