Nyheter

Neste debatt: Julesanger

Kristne sanger er ikke religionsutøvelse, hevder RLE-professor. Hun blir motsagt av salmedikter, som mener det er vanskelig å synge salmer uten å henvende seg til Gud.

Torsdag og fredag har mange skoler hatt siste skoledag før jul. Noen steder har de gått rundt juletre, mange steder har de sunget – også kristne julesanger og -salmer.

– Skolegudstjenestene har vi diskutert lenge, mens juletregang og salmer har gått litt under radaren. Nå kommer debatten for fullt, sier RLE-professor ved Høgskolen på Vestlandet, Marit Rong.

Synger salmer

I et innlegg på forskning.no skriver hun at hun har hatt en ringerunde til utvalgte lærere og rektorer som bekrefter at det fortsatt synges salmer i skolen. Hun mener at denne tradisjonen er under press, og viser blant annet til Nylund skole i Stavanger. Der ble foreldre i år bedt om å krysse av på hvilke sanger de mente barna kunne delta i.

«Disse debattene viser usikkerheten om valg og bruk av salmer i skolen. Er de uttrykk for tro eller kultur, eller begge deler?» skriver hun.

– Problemet på skolen er at rektorer og lærere ikke vet hva de skal gjøre. For å være på den sikre siden, droppes de kristne julesangene, sier hun.

– Hva mener du, er juletregang med kristne salmer OK i skolen?

– Salmer er en så viktig del av kulturarven at det må gå greit. Barn tar ikke skade av å synge de kristne julesangene. Jeg ser ikke på det som religionsutøvelse, men tradisjonsformidling, sier hun.

LES OGSÅ: 7 av 10 er for skolegudstjenester

– Omgir oss uansett

Kunnskapsdepartementet uttalte til Vårt Land i midten av desember at juletregang «i utgangspunktet ikke er noe det trengs å be om fritak for eller påmelding». Det støtter Rong.

– Vi kan ikke legge som premiss at salmene kan være forkynnende. Når de synges i skolen er det fordi de tradisjonelt hører med til julefeiringen. De som opplever det som religionsutøvelse kan heller la vær å synge, noe de har rett til etter fritaksretten, sier Rong.

Foreldre flest ønsker at barna lærer de samme sangene de selv lærte, mener hun. I tillegg er det nesten umulig å skjerme seg fra dem nå i førjulstiden.

– De kristne julesangen omgir oss overalt. På radioen, på handlesenteret og kirkene fylles opp med julekonserter av kommersielle aktører som i utgangspunktet ikke ser på salmesangen som forkynnelse – selv om de kanskje kan slutte seg til innholdet, sier hun.

– Dypt personlig

Eyvind Skeie er en av Norges mest brukte salmediktere. I salmeboken har han bidratt til 55 salmer – hvorav 38 er egne tekster. Han har også skrevet bøker til det gamle KRL-faget. Skeie forstår foreldre og pedagoger som mener salmesang ligger for tett opp til religiøs praksis, siden salmen innerst inne er en gudshenvendelse.

– Å synge er noe dypt personlig. Det er vanskelig å synge en salme eller religiøs tekst uten å ta del i en religiøs praksis, sier han.

Salmesang i skolen kan dermed forstås som at man inviterer barnet inn i en religion det ikke nødvendigvis tilhører.

– Dette må man være veldig oppmerksom på siden man står i et asymmetrisk maktforhold som lærer, sier han.

Himmelkongen

Når det gjelder juletregang, mener Skeie at det kan gjøres til en lek. Da kan man også finne tekster som er mer refererende.

– Selv om det dypest sett er en lovsang, forteller de første versene av Et barn er født i Betlehem om julens innhold, sier han.

Skeie står bak en av de mest brukte adventssangene, Tenn lys. Den ble opprinnelig skrevet til barne-TV-programmet «Portveien 2» og brukes mye i skoleverket. Mens de tre første versene handler om jorden, kjærlighet, tro og kampen mot undertrykking, synger man om «Himmelkongen» når det fjerde lyset tennes. Skeie tror ikke sangen hadde hatt like stor oppslutning om referansene til Himmelkongen hadde kommet i første verset.

– Jeg har møtt flere som med et smil sier de er glad for at fjerde vers først skal synges når ferien har begynt, sier han.

LES OGSÅ: – Tenn lys-omskriving er fusk

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter