Nyheter

Nær full uttelling for Åpen folkekirke

De samlivskonservative kandidatene fikk dårlig uttelling i valget av nye medlemmer til Kirkerådet.

TRONDHEIM: Alle de 15 medlemmene i det nyvalgte Kirkerådet stemte på forslaget som mandag fikk flertall: Å sette i gang arbeid med vigselsliturgi som også omfatter likekjønnede par.

Men tre av disse femten – Ivar Braut, Jan Olav Olsen, og Harald Hegstad – mener i utgangspunktet at ekteskapet er en ordning for én kvinne og én mann.

Åpen folkekirke fikk nær full uttelling i valgene i Kirkemøtet mandag. Kristin Gunleiksrud Raaum fra Oslo og Kristine Sandmæl fra Sør-Hålogaland, som begge er styremedlemmer i Åpen folkekirke, ble valgt som ledere i henholdsvis Kirkerådet og Mellomkirkelig råd for Den norske.

45 mot 30

I tillegg ble Gunnar Winther, som også er styremedlem i organisasjonen Åpen folkekirke med knapt 500 medlemmer, plass i Kirkerådet. Mange av de andre som fikk plass i Kirkerådet er også medlemmer i Åpen folkekirke eller deler organisasjonens syn i ekteskapssaken. Flere av disse nye lederne i Den norske har selv en homofil- eller såkalt LHBT-identitet.

Før valget til de sentralkirkelige råd mandag, tok Øivind Benestad, medlem av Agder og Telemark bispedømmeråd og frontfigur Levende folkekirke, Åpen folkekirkes motpol ved kirkevalget i fjor, ordet.

Benestad pekte på at Levende folkekirke fikk inn om lag 30 av sine anbefalte kandidater i Kirkemøtet, mens Åpen folkekirke fikk valgt inn om lag 45.

Benestad: – Utrolig ubalansert

– På listen fra nominasjonskomiteen var bare 4 av 22 kandidater av dem vi hadde anbefalt. Nominasjonslisten var utrolig ubalansert og lite representativ, innvendte Benestad.

Han fikk til svar at det var mulig å fremme alternative kandidater under kirkemøtet. Det gjorde tre teologisk konservative kirkemøtemedlemmer, men ingen av deres kandidater oppnådde tilstrekkelig støtte til å bli valgt.

Vårt Lands gjennomgang av kandidatlisten, inklusive de tre etternominerte, viste at det blant 40 kandidater til Kirkerådet var 12 som har som grunnholdning at ekteskapet er en ordning bare for én mann og én kvinne.

Vil ikke kritisere

Kirkerådets nye leder, Kristin Gunleiksrud Raaum, sa til Vårt Land før valgresultatet ble offentliggjort at hun ikke så noen grunn til å kritisere nominasjonskomiteen.

– Nominasjonskomiteen har gjort sin jobb på bakgrunn av forslag fra bispedømmerådene. Her er det mange kabaler som skal legges; erfaring, kjønn og geografi, blant annet, sier hun.

Bare en tredjedel av medlemmene i Kirkerådet kommende fireårsperiode, var også med i forrige periode. Det gjelder Ivar Braut fra Bjørgvin, Jan Olav Olsen fra Agder og Telemark, Kristin Gunleiksrud Raaum fra Oslo, Agnes Sofie Gjeset fra Nidaros – og preses Helga Haugland Byfuglien.

Anne Enger ble vraket

Raaum ble mandag Den norske kirkes fremste valgte leder, etter å ha fått stort flertall. Harald Hegstad fra Oslo fikk nest flest stemmer ved ledervalget, men han fikk som den siste av 10 lekfolk plass som menig medlem i Kirkerådet. Den tredje lederkandidaten, Anne Enger fra Borg, ble ikke valgt inn i Kirkerådet i det hele tatt.

Kirkerådet har ti leke medlemmer inklusive én kirkelig tilsatt, fire prester samt Bispemøtets preses. Regelverket sier at alle bispedømmeråd skal være representerte i det sentralkirkelige topporganet.

I tillegg til de nevnte er følgende valgt inn i Kirkerådet for kommende fireårsperiode:

Geistlige (prester):

• Ole Kr. Bonden, Hamar

• Linn Strømme Hummelvoll, Tunsberg

• Anne Berit Evang, Oslo

Lekfolk (vanlige medlemmer):

• Anne Jorid Gjertsen, Sør-Hålogland

• Leif Chr. Andersen, Stavanger

• Kari Helene Skog, Nord-Hålogaland

• Olav Myklebust, Møre

• Karin-Elin Berg, Borg

I tillegg møter disse med tale- og forslagsrett: Kristine Sandmæl, nyvalgt leder av Mellomkirkelig råd, og Sara Ellen Anne Nilsdatter Eira, nyvalgt leder av Samisk kirkeråd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter