Nyheter

Nepalske kvinner lures til Syria

Mens millioner flykter fra Syria, blir nepalske hushjelper smuglet inn – uvitende om at det er en krigssone.

– Jeg visste ingenting om Syria, og forsto ikke at det pågikk en krig... Agenten fortalte meg at det var som Amerika, sier Gyanu Reshmi Magar (25) i et intervju med den britiske avisa The Guardian.

Fire millioner mennesker har flyktet fra krigen i Syria, og minst 7,6 millioner mennesker er internt fordrevne. Likevel blir hundrevis av kvinner fra Nepal hentet inn som hushjelper for velstående familier i hovedstaden Damaskus. Kvinnene blir fraktet inn i landet av menneskehandlere, som har gitt løfter om jobb i Dubai.

Dobling. Hushjelp-handelen til Syria er et økende problem. Ifølge en ikke navngitt nepalsk diplomat som The Guardian har snakket med, ble rundt 300 kvinner ufrivillig sendt til Syria i 2014. Det tallet skal ha doblet seg til 600 i 2015.

Magar var en av dem. Etter å ha blitt smuglet gjennom India og Oman, ankom hun Dubai en kort periode, før hun ble sendt videre til en familie i Damaskus i Syria.

– Der ble jeg avskåret fra verden. Når jeg spurte familien om bombene, sa de at det bare var militæret som trente.

Da hun til slutt fikk tilgang til internett, fant hun ut at hun befant seg i sentrum av en storkonflikt. Hun bønnfalt familien hun bodde hos om å sende henne tilbake til Nepal, men fikk høre at hun hadde blitt kjøpt for 6.000 dollar (nærmere 53.000 kroner). De pengene måtte hun betale tilbake hvis hun ville reise.

Spyttet på. Redningen ble igjen tilgangen til internett. Via Facebook klarte hun å kontakte familien, som igjen kontaktet Nepals ambassade i Egypt. Etter 17 måneder kom Magar tomhendt tilbake til hjemlandet.

– Jeg skulle få 160 dollar i måneden, men fikk bare betalt for seks måneder. Da jeg skulle dra, spurte jeg arbeidsgiveren min om lønna. Hun tok fram tjue dollar fra veska og kastet sedlene mot meg. Så spyttet hun meg i ansiktet, sier Magar.

Øker innsatsen. Nepal har ikke ambassade i Syria og Irak, men en talsmann fra den nepalske ambassaden i Pakistan uttaler til The Guardian at det er omtrent 3.000 nepalske kvinner som arbeider i Kurdistan og Irak, og at det er vanskelig å vite hvor mange av disse som er der frivillig.

Ifølge utenriksministeriet i landet har 25 nepalske kvinner kontaktet myndighetene for å be om hjelp til å komme seg hjem. Nepalske myndigheter øker nå innsatsen for å hente hjem borgere som har blitt sendt til det krigsherjede landet.

– Vi undersøker nå meldinger som er kommet fra familier som forsøker å redde sine døtre, sier talsmann Durpada Sapkota til The Guardian.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter