Nyheter

Nepalere venter fortsatt på hjelp

To måneder etter jordskjelvet i Nepal venter mange fortsatt på bistand. 
Tusenvis av bærere og esler er tatt i bruk for å få hjelp fram til isolerte fjellandsbyer.

Sist uke kom to hjelpearbeidere fra Kirkens Nødhjelp som de første etter jordskjelvet fram til en landsby i Gorkha-regionen i Himalaya med helikopter. De møtte innbyggere som sov under midlertidige presenninger og med bare én fungerende do på deling.

– De var så glade at de nesten sloss om å sette opp teltet vårt og servere oss middag! Hele samfunnet ble mobilisert for å fordele utstyr og nødhjelp, sier Mari Sjaastad og Faustine Oppegård. Kirkens Nødhjelp har fått ut livsviktige hygiene pakker til nesten 25.000 mennesker, Iatriner til 4.000 og rent vann til 9.000.

LES OGSÅ: Nepalske elever tilbake på skolebenken

Norge øker

Nesten 9.000 mennesker ble drept da det kraftige jordskjelvet rammet fjellandet for to måneder siden. Norge trapper nå opp den humanitære støtten til Nepal med 100 millioner kroner til over 230 millioner, opplyste utenriksminister Børge Brende på en konferanse i Katmandu i går, men fortsatt ­etterlyser FN mer bistand fra verdenssamfunnet.

I dag besøker Brende en hardt rammet landsby der blant andre Redd Barna driver hjelpearbeid for barn. 8.000 skoler er ødelagt og nesten én million barn er fortsatt ikke på skolen. Redd Barna rapporterer at mange barn sliter med traumer, bekymring for framtiden og frykt for nye skjelv.

– Dette er opplevelser de kan få bearbeidet dersom de raskt får begynne på skolen igjen. Skolegang for barn i katastrofer, krig og konflikt blir altfor lite prioritert. Verdens ledere bør doble finansiering til utdanning i krisesituasjoner innen 2016, sier ­Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

LES OGSÅ: FN: Verden har sviktet Nepal etter skjelvene

Bærere og esler

For å nå ­isolerte landsbyer bidrar nå ­tusenvis av nepalske bærere og esler med transport. FN og Verdens matvareprograms (WFP) har ­hyret inn opp mot 20.000 bærere som fikk en brå slutt på turist­sesongen da jordskjelvet rammet. De får nå inntekt for å bære fram nødhjelp til isolerte landsbyer og reparere viktige stier og veier som ble uframkommelige etter skjelvet.

– I løpet av de to siste månedene har vi delt ut mat til nesten to millioner mennesker i noen av de mest utfordrende landskapene i verden, sier Richard Ragan, WFPs nødhjelpskoordinator i Nepal.

Myndighetene har beregnet at den økonomiske veksten vil bli svekket med 1,6 prosent­poeng det neste året. Innen neste sommer vil skjelvet trolig ha ført ­ytterligere 700.000 nepalere under fattigdomsgrensen på rundt 200 dollar i året.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter