Nyheter

Nektes å undervise flyktninger

Sygna videregående skole ønsker å tilby norskopplæring for flyktninger, men Utdanningsdirektoratet sier nei.

Det var etter forespørsel fra kommunen at Sygna videregående skole i Balestrand ønsket å tilby nyankomne flyktninger norskopplæring.

– Balestrand kommune har spurt oss om å overta opplæringen som kommunen er pålagt. Det sa vi ja til, men Utdanningsdirektoratet gir oss ikke lov. Det er veldig synd, sier Joakim Hector, rektor ved Sygna videregående skole, til KPK.

Friskoleloven sier at friskoler ikke kan drive annen virksomhet enn skole. Paragraf 2-2 første ledd åpner likevel for unntak: «Departementet kan gjere unntak frå første punktum for verksemd som er nært knytt til skoleverksemda og som utgjer ein mindre del av den totale verksemda.»

LES OGSÅ: De så mennesket, ikke muslimen

– Går ikke utover elevene

Derfor sendte Sygna en søknad om å få lov til å gjennomføre undervisning i norsk og samfunnskunnskap for de nyankomne innvandrerne i Balestrand kommune.

Svaret fra Utdanningsdirektoratet (Udir) var negativt. De mener at å drive opplæring etter introduksjonsloven ikke kan «anses å være nært tilknyttet virksomhet etter friskoleloven.»

Udir peker på at det ikke framgår av søknaden hvordan tilleggsvirksomheten skal organiseres. Dersom skolens lærere skal undervise andre enn skolens elever innenfor arbeidstid, så vil det medføre at skolens statstilskudd og skolepenger ikke kommer elevene til gode.

– Det har aldri vært aktuelt å la dette gå utover elevene våre. De skal ikke miste lærerne sine. Vi måtte ha utvidet i tråd med behovet, enten med å øke stillingen hos noen av de ansatte, eller med å ansette nye, sier Hector.

Frykter sammenblanding

Videre tror Udir at faren for sammenblanding av midler vil være stor, selv om opplæringen finansieres av kommunen. Den frykten mener Hector er ubegrunnet.

– Det klarer vi å skille. Sygna er en internatskole, og internatdriften skilles ut fra skoledriften, med eget budsjett og regnskap, sier han.

Joakim Hector sier at de er skuffet, men ikke overrasket over vedtaket.

– Vi var forberedt på avslag, men hadde håpet at Udir så det større bildet. Det handler om integrering, ikke bare opplæring. Balestrand er en liten kommune med 1.300 innbyggere i sentralbygda, og Sygna er den eneste videregående skolen her. Det er kommunen og innvandrerne selv som ønsker dette opplegget, sier Hector.

LES OGSÅ: «Det er ikke bare kirken Listhaug angriper»

Eneste videregående skole

Balestrand kommune er tydelige på at det beste er å la Sygna stå for undervisningen.

«Sygna vgs er truleg det einaste undervisningsmiljøet i kommunen som kan sikre både stabil, kvalitativ undervisning over tid og integrering i den aktuelle aldersgruppa», skriver rådmann Kjellaug Brekkhus i et brev til skolen.

Kommunalsjef for oppvekst og kultur, Kari H. Rønnestad, synes nyheten om avslaget er «trasig».

– Det at Sygna er så positive til både å berike sitt eget kompetansemiljø og å hjelpe oss, det er kjempeflott. For å gi god norsk- og samfunnskunnskapsopplæring må vi ha kompetente folk, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er biskopens asylkrav til Listhaug

Håper på løsning

Tidligere fikk flyktningene i Balestrand undervisning i nabokommunen Høyanger. Den lange reiseveien gjorde at mye unødvendig tid gikk til spille, og gjorde det vanskeligere å integrere flyktningene i lokalmiljøet. Derfor ønsker kommunen at undervisningen skal skje lokalt.

Siden årsskiftet har Balestrand kommune leid et lokale av skolen, hvor kommunens egne pedagoger har gjennomført undervisningen, mens de har jobbet mot en løsning hvor Sygna overtar.

– Å benytte Sygna vil være det beste alternativet. De har kompetansen og lokalene, og det vil være en fordel å få innvandrerne integrert i miljøet rundt skolen, det ligger nærmest aldersmessig, sier Rønnestad.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Vurderer å anke

Både hun og rådmannen håper på en løsning alle parter er fornøyd med.

– Vi må se på hva vi kan gjøre videre med dette, sier rådmann Kjellaug Brekkhus.

Sygna har fått tre ukers klagefrist på vedtaket.

– Vi er uenige i argumentene som brukes for å gi avslag. Da må vi vurdere å klage. Alle i Balestrand ser at Sygna er en god løsning, og her har vi mulighet til å bidra positivt, sier Joakim Hector.

Det har ikke lykkes KPK å komme i kontakt med Udir.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter