Nyheter

Nekter å endre toalettlov

Delstaten North Carolina vil ikke endre omstridt lov om transpersoners toalettbruk. Nå blir det rettssak.

Vårt Land fortalte nylig at for 40 år siden handlet det om svartes borgerrettigheter – i særlig det amerikanske bibelbeltet; den sørøstlige fjerdedelen av USA. Nå handler det om rettighetene til homofile, lesbiske og de som har skiftet kjønn.

Delstaten North Carolina har vedtatt en lov som tvinger transpersoner til å velge toalett etter biologisk kjønn – og vil ikke etterkomme krav om å omgjøre loven.

LES MER: Transpersoner utelatt fra norsk lov

Staten satte ned foten

I forrige uke uttalte det amerikanske justisdepartementet at loven innebærer ulovlig kjønnsdiskriminering av transpersoner og ga guvernør Pat McCrory frist til mandag til å si at han ville avslå å sette den ut i livet.

Delstaten svarer med å saksøke de sentrale myndighetene. Og Obama-administrasjonen svarer med motsøksmål.

– Dette er ikke lenger et anliggende bare for North Carolina. Det er nå et nasjonalt anliggende, sa guvernør McCrory, en republikaner som stiller til gjenvalg i november. På en pressekonferanse mandag ble søksmålet kunngjort, melder NTB.

LES MER: Bispedømmeråd mot biskop om LHBT-festivaldeltagelse

LES MER: Misjonssambandets Espen Ottosen og transperson Kristin Fridtun er enige om én ting

Tolkning

Guvernøren begrunner søksmålet med at loven bare gir fornuftige retningslinjer for personvern, og at justisdepartementet har gått langt utenfor sin rolle.

Han anklager regjeringen for ensidig å omskrive loven for å beskytte transpersoners tilgang til bad, garderober og dusjer i hele USA.

Senere mandag valgte justisdepartementet å gå til motsøksmål mot North Carolina for å få en domstol til å erklære loven for diskriminerende.

– Kjønnsidentitet er medfødt, og forsøk på å endre en persons kjønnsidentitet kan være skadelig for en persons helse og velvære, het det i begrunnelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter