Nyheter

Nei, Lucia og julen er ikke avlyst

Folk raser på sosiale medier fordi Oslo-skoler skal ha avlyst Lucia-feiring av hensyn til muslimer.

«Da har noen skoler i Oslo fått beskjed om at det ikke blir Luciatog i år av hensyn til våre nye "nordmenn". Det blir en beskjeden julefeiring og nisselue er forbudt. SÅ FRAM MED NISSELUA FOLKENS! Nå er det nok. Skal norske barn virkelig ikke få ha julefeiring på skolen. Hva blir det neste: at flagget er krenkende så vi ikke kan feire 17.mai! Hver nrodmann sin nisselue! (De gikk med nisseluer i protest under siste krig) men da var det tyskerne de protesterte mot.»

LES MER OM LUCIA: Også blant voksne er Lucia mer populært

– Aner ikke hvor ryktene kommer fra

Innlegget er i skrivende stund delt over 5.300 ganger. Men informasjonen i innlegget er bare rykter, og de er ikke sanne, ifølge Utdanningsetaten i Oslo.

– Vi aner ikke hvor dette ryktet kommer fra, sier kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo, Trine Lie Larsen.

– Vi har ikke oversikt over hvordan hver eneste skole feirer jul. Vår erfaring er at de aller fleste fokuserer på julehøytiden i november og desember, fortsetter hun.

Utdanningsetaten har bedt skolene om å følge retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet når religiøse høytider skal markeres:

Det skal blant annet gis fritak fra religionsutøvelse og det må arrangeres likeverdige alternativ for de som ikke deltar.

LES OGSÅ: Staten anbefaler påmelding til skolegudstjenester

Lucia, nisseluer og skolegudstjeneste

I kommentarfeltet under statusen hevdes det at Østensjø skole i Oslo er en av skolene som dropper Lucia-feiringen og toner ned markeringen av julehøytiden.

– Jeg vet ikke hvor ryktene kommer fra. Vi har ikke sendt ut noe skriv om endring av juletradisjonen. Vi har pleid å ha, og skal ha Lucia-feiring i år også, tradisjonen tro, sier rektor Terje Bergersen.

Han opplyser at de også skal ha juleavslutning der det er lov med nisseluer og skolegudstjeneste i tråd med Utdanningsdirektoratets retningslinjer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kan stamme fra gammel sak

Vårt Land har forsøkt å få svar fra personen som har fått delt innlegget sitt over 5000 ganger om hvor ryktene stammer fra, men vedkommende vil ikke svare på Vårt Lands spørsmål.

Ingen andre har kunnet hjelpe oss videre i å spore opp hvor påstanden stammer fra, men enkelte har nevnt at en sak i Drammen fra 2011 kan være årsaken til ryktene.

Da ble juleavslutningen ved Øren skole gjort om til vintermarkering med nisseluenekt med argument om hensynet til minoritetsbarn som ikke feiret jul. Saken fikk enorm oppmerksomhet.

– Hensikten var å kunne inkludere alle, og helt konkret i dette tilfellet også elever fra norske religiøse minoriteter, sa rektor Tove Fredriksen den gang til Drammens Tidende.

LES KOMMENTAREN: Kirken bør sette sluttstrek for skolegudstjenester

– Appellerer til innvandringsskeptiske

Terje Emberland er seniorforsker ved HL-senteret, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Han har forsket mye på konspirasjonsteorier.

– Slike påstander som Lucia-nekten, appellerer til en del fordommer hos innvandringsskeptiske miljøet, sier han.

Innenfor denne gruppen er det en del som tror at innvandring representerer en trussel mot den norske identiteten og kulturen. Samtidig mener de at den politiske eliten har gjort et knefall for disse kreftene.

LES MER: Sauser religion med hat

– Ironisk nok er Lucia en nokså ny, importert tradisjon i Norge, og er attpåtil katolsk, sier han

Ifølge Emberland er internett full av slike påstander og Lucia-statusen går inn i repertoaret.

– Det inngår i en mild versjon av et arbeiderpartihat om at eliten har en skjult agenda for å undergrave den kristne kulturarven og at man har gjort et knefall for dette kravet, forteller han.

LES OGSÅ: – Å se de flotte Lucia-barna som synger for oss eldre, får meg til å huske da jeg selv var liten, sier Norges eldste mann

HEF vil ikke kjempe mot Lucia

Human-Etisk Forbund (HEF) blir ofte beskyldt for at de vil avkristne Norge. Det er generalsekretær Kristin Mile svært uenig i – og Lucia-feiringen har de ingenting imot.

– Jeg vil tro at de fleste barn og foreldre opplever dette mer som en tradisjon enn en religiøs handling, sier hun

Selv om påstandene fra Lucia-nekt-statusen fra Facebook er falske, har det vært tilfeller der barnehager eller skoler har droppet Lucia og gjort om markeringen til lysfest.

– Jeg er skeptisk til å gripe fatt i saker som ikke har så stor betydning. Det ødelegger for de sakene som er viktige, som for eksempel ordningen med skolegudstjenester, sier Mile.

Hun mener at skolen må kunne ha gudstjenester, men at valgfrihet og likeverdige alternativ er en viktig kampsak.

– Jeg er veldig glad for at Utdanningsdirektoratet nå anbefaler en aktiv påmelding til skolegudstjenestene, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter