Nyheter

Nedlagte grendeskoler gjenoppstår som friskoler

Nedlegging av grendeskoler har fått fart på etableringen av montessoriskoler. Antallet er doblet siden 2008.

Dalsgrenda Montessoriskole i Rana kommune er én av seks montessoriskoler som er blitt godkjent friskole fra høsten 2016. To montessoriskoler fikk søknaden sin avslått fra Utdanningsdirektoratet.

– Det er veldig bra at godkjennelsen er i boks. Vi har jobbet hardt for å få den, sier Tone Gurendal, styreleder Dalsgrenda Montessoriskole.

– Den opprinnelige bakgrunnen for å starte opp skolen var at den offentlige lokalskolen ble foreslått nedlagt. Nå er ikke skolen nedlagt ennå, men debatten om å legge ned skoler pågår for fullt.

– Erstatter den lokale skolen

Einar Plahter, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, forteller at det var 36 montessoriskoler i drift i 2008, og at det for skoleåret 2015/2016 er 72 montessoriskoler i drift.

– Utviklingstrenden er at antall montessoriskoler øker jevnt hele tiden, sier Plahter.

– Inntrykket vi har og det vi ser i mange av søknadene, er et ønske om å starte montessoriskoler i kommuner hvor den lokale skolen enten er lagt ned eller planlagt nedlagt. Søkerne vil at montessoriskolen blir en erstatning for den offentlige skolen.

LES MER: Kristne i Strand frykter at Gud forsvinner. Rådmannen er redd han mister 40 millioner når kristne nå starter to egne skoler.

Økonomi og skolestruktur

Ifølge Plahter er det ikke satt noe tak på hvor mange friskoler som kan etableres på landsbasis.

– Vi ser på behovet for skolen. At den lokale skolen legges ned er ikke en begrunnelse i seg selv.

– Er det sannsynlig at en friskole får godkjennelse dersom kommunen er negativ?

– Det kommer an på hvor godt begrunnet kommunens syn er, som oftest er kommunenes negativitet begrunnet med økonomi og skolestruktur.

LES MER: Tror kristne friskoler svekker samfunnet og forsterker sekularisering

– Ikke uten debatt

I september i fjor ble det akkurat flertall i kommunestyret for en privatskole i Dalsgrenda.

– Det skjedde ikke uten debatt. Kommunen var prinsipielt imot etablering, men vi mener vårt tilbud blir en berikelse for innbyggerne i Rana kommune, sier Gurendal.

– Tar penger fra skolebudsjettet

Ifølge NRK Nordland uttalte blant annet Geir Waage (Ap) at etableringen av en montessoriskole ville gå utover den offentlige skolen, og at fem millioner kroner ville gå ut fra det kommunale skolebudsjettet og inn i privatskolen.

– Forstår du kritikere som mener etableringen av Dalsgrenda Montessoriskole går utover den offentlige skolen?

– Selv om vi tar penger fra skolebudsjettet, tror vi skolen blir en berikelse, ikke at kommunen kommer til å tape penger, sier Gurendal og fortsetter:

– Elever ved montessoriskolene trenger for eksempel mindre spesialundervisning, og det er forferdelig dyrt. I tillegg er det flere som har sagt at de ønsker å flytte til Rana dersom vi starter opp.

– Kan du forstå at politikere synes det er problematisk at penger de kunne spart på skolenedleggelse, i stedet går til private skoler?

– Jeg skjønner at kommunen sparer penger på å legge ned skoler. Men kommunen vil uansett spare penger på vedlikehold av skolebygg og ansatte, selv om vi starter opp, sier Gurendal.

LES MER: Avviser at KRLE og dannelse svekkes

– Starter uansett

Styrelederen forteller at de lenge har ønsket en montessoriskole på Dalsgrenda har vært ønsket lenge.

– Vi har søkt tidligere og fått ja, men ikke startet opp ennå. Nå starter vi opp, uansett hva som skjer med de offentlige skolene.

Grønfjelldal Montessoriskole er allerede etablert i kommunen, men Gurendal mener det er uproblematisk.

– Skolene ligger en times kjøring unna hverandre, så vi ligger ikke i direkte konkurranse til hverandre. Vi trenger flere slike skoler og vi kan samarbeide, utveksle vikarer, kunnskap og foredragsholdere.

Skolen har mottatt søknad fra 36 elever fra 1. til 5. klasse.

– Bygda er veldig positiv til at vi skal starte opp, og alt ser ut til å gå veien for oppstart til høsten, sier Gurendal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter