Nyheter

Nederst ved bispebordet

Den nyvigslede biskopen Ann-Helen Fjeldstad Jusnes gikk rett fra vigselsfest til arbeidshverdag.

– Hvordan var det, Jusnes?

– Det har vært spennende, arbeidssomt og givende. Men jeg har forberedt meg lenge og ventet på å komme inn i tjenesten og begynne å arbeidet, sier biskopen.

Sitter nederst ved bordet

Først av alt, kan du gi oss litt inside-information om bispemøtene?

– Bordplasseringen er langt fra tilfeldig. Vi som er nyest sitter nederst. Men det er bibelsk. De siste skal bli de første, forteller hun.

– Fra utsiden kan et bispemøte virke eksotisk og spesielt, men det er ganske alminnelig. Biskopene er vanlige mennesker, men med en særskilt rolle og stort lederansvar som jeg opplever dem svært dedikerte til.

LES OGSÅ: Ny biskop tok oppgjør med press mot unge

Er det lett å ta ordet når alle biskopene er samlet?

– Som ny har jeg litt hjertebank når jeg skal si noe, men det tror jeg bare er bra. En positiv erfaring er at viljen til å lytte til hverandre er stor.

Inkluderende biskoper

Hvordan har ditt første bispemøte vært?

– Jeg opplever det som et åpent og godt fellesskap. Biskopene har vært inkluderende, sier Jusnes.

– Arbeidet er krevende, med mange alvorlige og viktige oppgaver vi skal ta stilling til. Jeg har vært ydmyk på å komme inn i en ny rolle, men samtidig åpen på hva jeg kan bidra med.

Hvordan merker du at du er fersking?

– Jeg har ikke vært med på arbeidet som biskopene har gjort tidligere og mangler oversikten som mange av de garvede biskopene har. Men jeg merker at min erfaring fra prestetjenesten og prostetjenesten i åtte år gir meg en god ballast.

Dialogmøter

Hva har skuffet deg i forbindelse med bispemøtet?

– Jeg er ikke typen som blir verken fort begeistret, overrasket eller skuffet. Jeg er til stede her og nå. Her og nå opplever jeg mye positivt og spennende.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hvilken sak på bispemøtet har engasjert deg mest?

– Det har vært spennende å få høre om biskopenes religionsdialogmøter. Det er et nytt felt for meg, sier den nye biskopen.

– Mange av biskopene har mye erfaring om å være åpne i møte med andre mennesker, men samtidig trygge på egen tro og kulturen vi er en del av.

Ungdomsbiskopen

Hva er det rareste du har hørt om deg selv?

– I vigslingsprekenen min sa jeg en setning om at ungdomsmiljøene i dag trenger en forkynnelse av nåde. Det har blitt tatt godt mottatt i en del ungdomsmiljøer, som plutselig gav meg betegnelsen «ungdomsbiskopen». Det var ikke rart altså, men litt overraskende og mest av alt rørende og utfordrende.

LES OGSÅ: Kristen-Norge krever mer barmhjertighet av Listhaug

Hva savner du mer av i norsk politikk?

– En klar, ideologisk forankring i motsetning til populistiske standpunkter. Det gjelder alle partiene. Politikk på bakgrunn av menneskeverd, samfunnsansvar og solidaritet, ikke fordi det er effektivt eller vellykket.

Hva er hellig for deg?

– Det kan jeg holde et foredrag om. Møtet med mennesker, og dermed også møte med Gud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter