Nyheter

Nazister rekrutterer ungdom på Facebook

Norske nynazister rekrutterer og diskuterer åpenlyst på Facebook-grupper for ungdom.

«Grunnloven i den formen den ble tegnet i år 1814 er nasjonalsosialistisk,» skriver en bruker på Facebookgruppa Ungdommer (13-25 år). Brukeren startet diskusjonen med å legge inn en direkte link til nettstedet til den Nordiske motstandsbevegelsen, en nynazistisk gruppe som har stått bak en rekke demonstrasjoner og aksjoner i Norge og resten av Norden de siste to årene.

Gruppa «Ungdommer (13-25 år)» har 51 000 medlemmer over hele landet, og skriver at de skal være «et trygt og inkluderende miljø hvor ungdom kan kommunisere og treffe andre på internett». Ifølge gruppeadministrator Dennis Asbjørnsen begynte nynazistiske innlegg å dukke opp etter de mange terrorangrepene i Europa høsten 2016.

Ikke organisert

Han tror imidlertid ikke det er snakk om noe organisert forsøk på rekruttering.

– De fleste (5-6 stk) som er aktive i gruppen og støtter slike hatideologier er ungdommer som vi tror at egentlig ikke forstår alvoret i slike sammenhenger, skriver Asbjørnsen i en Facebook-melding til Vårt Land.

Sanksjonerer nynazister

Han understreker at gruppa sletter meldinger og noen ganger kaster ut medlemmer som kommer med slike ytringer. Vårt Land har likevel registrert at enkelt meldinger blir liggende flere timer før de blir slettet.

– Nynazistisk ideologi og medlemmer som støtter «Nordisk motstandsbevegelse» får sanksjoner mot seg dersom de forsøker å rekruttere i vår gruppen, skriver han.

Asbjørnsen er imidlertid tilhenger av å overbevise nynazistene gjennom diskusjon.

– Jeg synes at det skal være rom for diskusjon, motsvar og «temming» av slike holdninger. Hadde vi bare blokkert disse bort hadde de blitt mer ekstreme og fått en enda større følelse av å ikke være inkludert i samfunnet. Vi har hatt en suksess med at gruppemedlemmene har tatt til motsvar og diskutert med dem, skriver gruppeadministratoren.

Vanskelig å kartlegge

Også Mikael Christensen, som administrerer gruppa Politisk Ungdom med 16 000 medlemmer, har merket seg at nynazister og andre ekstremistiske grupper titt og ofte forsøker å rekruttere medlemmer i hans Facebook-gruppe.

– Det er litt vanskelig å kartlegge omfanget, men det blir minst én utkastelse i måneden av tydelige nazister og andre ekstremister som sprer propaganda for sin sak, skriver Christensen over Facebook til Vårt Land.

Heller ikke han er overbevist om at det ligger et organisert rekrutteringsforsøk bak.

– Det virker mer som om individuelle medlemmer prøver å få mer folk inn i samme tankesett. Det har preg av internettkultur generelt sett der ting er veldig desentralisert. Jeg tror nok det er rekrutteringsforsøk, bare ikke koordinert, skriver Christensen.

NMB ikke aktive som organisasjon

Birgitte Haanshuus, som har forsket på høyreekstreme ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX) og Politihøgskolen, understreker at forskere ikke har lov til å granske individuelle høyreekstremister, og at hun kun kan gi generelle inntrykk. Som organisasjon har hun ikke inntrykk av at den Nordiske Motstandsbevegelsen (NMB) er særlig aktive på Facebook.

– Sånn som jeg har undersøkt NMB, så er de aktive på nettet, men først og fremst på egen nettside. De hadde en Facebook-side, som de brukte til å spytte ut propaganda, men denne er nå flyttet over til det russiske nettstedet Vkontakte. Det er vanskelig å si om de driver rekruttering på nettet, men de er til stede der, sier hun.

Høyreekstreme var tidlig ute

Haanshuus understreker at høyreekstrem tilstedeværelse på nettet langt ifra er noe nytt.

– Historisk så var høyreekstreme organisasjoner tidlig ute på nettet, og brukte det som en arena for propaganda, kommunikasjon og kanskje også rekruttering allerede på 90-tallet, sier forskeren.

Hun er heller ikke overrasket dersom Facebook benyttes som rekrutteringsarena.

– Det er jo mye lettere å nå ut til folk over sosiale medier enn på gata, sier Haanshuus.

– Organisasjonsbygging og rekruttering er hovedmålsetningen til høyreekstreme miljøer i dag. Da bruker man alle virkemidler, og rekruttering på sosiale medier er blant disse midlene, sier Siv Alsen, seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Hun understreker at PST ikke kan gå inn i detaljer om hva de kjenner til om fenomenet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter