Nyheter

– Naturlig at det hadde vært kvinner med i sluttrunden

Bispedømmerådet nominerte tre kvinner og to menn som kandidater til bispestillingen i Tunsberg. Nå står valget mellom tre menn.

– Kirka er en institusjon som skal fremme likestilling og likeverd, så det er naturlig at det hadde vært noen kvinner også med i sluttrunden, sier Lill Tone Grahl-Jacobsen.

Hun leder Tunsberg bispedømmeråd, og skulle gjerne sett at begge kjønn var representert på lista over de tre som fortsatt er med i kampen om å bli ny biskop i Tunsberg.

Kvalifiserte kvinner

Etter at lokale menighetsråd og kirkelige ansatte og landets proster og teologiprofessorer har fått si sin mening, står tre kandidater igjen: Kjetil Haga, domprost i Tunsberg, Jan Otto Myrseth, domprost i Bergen og Øystein Magelssen, generalsekretær KFUK-KFUM.

Bispedømmerådets liste hadde tre kvinner og to menn. At resultatet nå er tre menn, skyldes at Øystein Magelssen ble etternominert fra grasrota.

Lill Tone Grahl-Jacobsen understreker at de tre mennene som står på lista, er flotte kandidater hun ønsker velkommen som ny biskop. Likevel skulle hun ønske at kjønnsbalansen var bedre.

– Vi hadde gjort et godt forarbeid med å samle oss om ferdigheter og kvaliteter vi ønsker oss i en kommende biskop. Vi hadde tre kvinner på lista som fylte kravene, og skulle ønske at det ble gjenspeila i det endelige utvalget.

LES INTERVJU MED KJETIL HAGA: For ham har troen vært aller viktigst når han har vært på sitt mest sårbare.

Stor bredde. Dette er det åttende bispevalget siden Den norske kirke overtok ansvaret for bispeansettelser fra Kulturdepartementet i 2012.

Siden da har begge kjønn har vært representert blant de tre endelige kandidatene i alle ansettelsesrundene, bortsett fra i Stavanger i 2016, og de to rundene i Tunsberg. Forrige gang Tunsberg fikk ny biskop, sto også valget til slutt mellom tre menn. Lill Tone Grahl-Jacobsen har ingen forklaring på hvorfor det ble sånn denne gangen.

– I en avstemning stemmer man for det man vil, og tar ikke hensyn til helheten på samme måte som vi har gjort i vår utvelgelse av kandidatene.

– Er Tunsberg et konservativt bispedømme?

– Det er et bispedømme med stor bredde i teologisk ståsted. Samtidig var bispedømmerådet veldig enig om lista vi nominerte, sier Grahl-Jacobsen.

LES INTERVJU MED JAN OTTO MYRSETH: – Vi må bevare den hellige uroen

Litt tilfeldig

– Jeg er overraska over at ingen av de kvinnelige kandidatene nådde opp, sier Linn Strømme Hummelvoll, som er sokneprest i Sandefjord prosti og sitter i Tunsberg bispedømmeråd.

Hun tror det er litt tilfeldig at utfallet blir sånn, men syns ikke det er veldig problematisk, siden alle er dyktige kandidater.

– Det beste hadde likevel vært at begge kjønn var representert, også i runden etter avstemminga, sier Hummelvoll.

– Er Tunsberg et konservativt bispedømme?

– Det er et veldig allsidig bispedømme, men det er vanskelig å stemple det som spesielt konservativt. Det er et mangfold, med mange lokale variasjoner også innad i menighetene. Derfor hadde jeg ikke forventa at utfallet av avstemninga skulle lande på tre menn.

LES INTERVJU MED ØYSTEIN MAGELSSEN: Vil la KFUK-KFUMs idealer prege Den norske kirke.

Samlende

I dagens bispekollegium er det seks kvinner og seks menn, og det vil det fortsatt være når Per Arne Dahl snart får en etterfølger. Nå skal Tunsberg bispedømmeråd og bispekollegiet si sin mening om hvem de mener bør få jobben.

Linn Strømme Hummelvoll er også medlem av Kirkerådet, og skal dermed være med å tilsette den nye biskopen når Kirkerådet møtes første helga i juni.

– Nå blir det spennende å høre hva biskopene sier, sier Hummelvoll.

Lill Tone Grahl-Jacobsen forteller at bispedømmerådet ønsker seg en samlende biskop, nettopp fordi de er et bispedømme med stort mangfold.

– Vi ønsker en folkekirke som oppleves som åpen og inkluderende, og det er viktig at den nye biskopen bidrar til det, uavhengig av eget teologisk ståsted.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter