Nyheter

Nasjonalistenes kvinnekort

De er opptatt av nasjonalstaten og kvinnens betydning for den: – Mange av diskusjonene om ­nasjon er forankret i kvinnens kropp, sier forsker Cathrine Thorleifsson.

Bilde 1 av 3

– Det er våre unge som er ­landets framtid. Det er de som vil ha mot til å gå mot strømmen, som vil velge familien, samfunnet og nasjonen. Dette sa Ungarns statsminister Viktor Orbán i fjor.

Han erklærte at 2018 skal være «familiens år».

Ungarn er et av landene i ­Europa hvor en autoritær ­nasjonalisme har fått godt ­feste. Mange peker på nasjonalisme som en av populismens farlige følgesvenner. Nativistisk ­nasjonalisme er en ideologi som ­mener stater bør befolkes utelukkende av innfødte – og at ikke-innfødte mennesker er fundamentalt truende for staten.

Det bygger på ideen om at ett folk representerer det rene, ­autentiske og moralske. Det ­«naturlige» neste steg er å avvise migranter og minoriteter som blir ansett som truende mot nasjonal identitet og «vår levemåte».

Kjønn

Forskeren ­Cathrine Thorleifsson er opptatt av hvordan nasjonalistisk ideologi og retorikk bruker kjønn. ­Kvinnen er ofte en symbolsk markør på nasjonen: Hun skal føre ­landet inn i framtiden – gjennom ­fødsler. Det er kvinnen som markerer nasjonens grenser og det er mannen som er satt til å beskytte eller gjenopprette ­nasjonens renhet.

– Kvinnekroppen er ofte i ­sentrum for en kjønnet fryktpolitikk. Legg merke til ­ordene og billedbruken, sier hun. ­Mange av diskusjonene om ­nasjonen er forankret i ­kvinnens kropp. Slag­ordene nasjonalistene ­mobiliserer rundt er ­knyttet til det samme: Å beskytte våre kvinner og barn er å ­beskytte nasjonen mot truende ­andre, sier Thorleifsson. Hun er ­antropolog og forsker ved ­senter for ekstremismeforskning ved ­Universitetet i Oslo, C-REX.

Nasjonen framstilt som ­kvinne er en utbredt metafor i ulike ­former for nasjonalisme ­verden over.

– «Mor India», hvor den ­indiske nasjonen blir framstilt som mor eller gudinne er vel det mest kjente eksempelet. Dersom nasjonen er en kvinne, er moderlandet i fare når det blir angrepet. Og angriperne – de er gjerne fremmede menn, sier antropologen. Redningen blir den sterke mann som kommer til unnsetning for å beskytte ­nasjonen.

LES MER: – Høyrepopulismen er farlig

«Patrioter»

– Man må være på vakt for nasjonalismens frammarsj, mener Thorleifsson.

Det er ulike retninger innenfor nasjonalisme, fra den ekskluderende til den moderate, liberale nasjonalismen. Hun mener det er den ekskluderende som er farlig.

– Mange sier at de bare er ­patrioter. Som AfD i Tyskland som sier «vi er tyskere» og ­bruker «heimat» (hjemland) i sine kampanjer. Men hvis de ­nasjonalistiske partiene ­kommer til makten, får det ­konsekvenser både for demokratiet og minoriteters og migranters rettigheter, sier hun.

LES MER: Folket det er vi – ikke dere

Frykt-metaforer

Thorleifsson analyserte det britiske uavhengighetspartiet UKIP i forbindelse med Brexit. UKIP er EU-motstandere og innvandringskritiske. Hun mener partiet brukte overgrepene i Köln nyttårsaften 2015 for hva det var verdt. Og at de i forkant av ­folkeavstemningen spredte et budskap av typen: «Vi har ikke grensekontroll. Snart kan voldtektsflyktninger komme inn i våre gater og angripe våre ­jenter.»

I dette skremmebildet blir alle muslimske migranter framstilt som potensielle voldtektsmenn. Lokal kriminalitet begått av noen få ble assosiert med hele kategorier av mennesker, sier Thorleifsson.

Familiens år

Blant ­radikale nasjonalister er det ­forestillingen om at det foregår en befolkningsutbytting i Europa, som rettferdiggjør ekskluderende ­retorikk. Det er frykten for en «demografisk vinter» som ­ligger bak «familiens år» i Ungarn. Landet som kategorisk avviser flyktinger er opptatt av at det må bli flere ungarere. Familienes evne til å få barn må ­styrkes, ved barnehageutbygging, støtte til studenter og flerbarnsfamilier, blant annet. Overført: Den etnisk rene, fertile kvinnen må styrke nasjonen og føre den ­videre.

– Men dette er den ­hvite, ­heteronormative familien, ­understreker Cathrine Thorleifsson. I Ungarn er oppfatningen at det progressive ­Europa har gått for langt, og er altfor opptatt av homofiles rettig­heter. Det er et skille mellom øst og vest i ­Europa.

LES OGSÅ: 'Globalismen skaper avmakt verden over'

Homofile og lesbiske

– Pop-
­ulistpartier i andre land har brukt rettighetsspråket til ­homofile og lesbiske direkte opp mot islam. De vil forsvare sine minoriteter. Nederlandske Geert Wilders har i årevis mobilisert for kvinners og LHBT-rettigheter og mot islam, sier Thorleifsson.

I Tyskland har populistpartiet AfD en lesbisk leder, samtidig som partiet er svært verdikonservativt med fokus på barn og familie. I partiprogrammet står at «de ­tradisjonelle familie­verdiene er idealet» og at «mor og far har et felles ansvar for ­barna». Partiet er også imot ­homofilt ekteskap og at homofile skal få adoptere. Også AfD ­mener den muslimske kvinnen per definisjon er undertrykt. Hun må gå tildekket, være ­underordnet mannen og har begrensede muligheter, og så videre. Stereotypiske bilder om kvinners status innen ­islam blir brukt som et argument for populistens nasjonalistiske 
verdenssyn.

– I den ekskluderende ­nasjonalismen er målet å sikre ­nasjonens grenser og «renhet» mot ideer og mennesker utenifra. Folk som blir ansett som det opprinnelige vil alltid ha forrang, sier Thorleifsson.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter