Nyheter

– Når ble det greit at unger på ti år bærer en kiste?

Tiåringer i Gjerdrum bærer tomme kister ut av kirken for å lære om sorg. 
Kommunen har nå stanset opplegget, men kirken får ros fra professor i pedagogikk.

– Dette høres ut som et godt, pedagogisk opplegg, sier Jon-Håkon Schultz, professor i pedagogikk og forsker på kriser og traumer hos barn.

I snart 20 år har elever på 4. trinn i Gjerdrum kommune besøkt den lokale kirken for å lære om død, tap og sorg. Under temadagen har barna blant annet deltatt i et rollespill, der en tom kiste bæres ut av kirken, skriver Romerikes B lad (RB), som først omtalte saken. Undervisningsopplegget, som er forankret i læringsmålene i KRLE-faget, er utarbeidet av kirken.

– Hovedpoenget vårt er å bryte ned tabuer knyttet til død, sier sokneprest Jakob Furuseth i Gjerdrum og Heni menighet til Vårt Land.

Nå er praksisen – inntil videre – stanset av administrasjonen i Gjerdrum kommune.

LES OGSÅ: På vei til å bli dødsåpne

– Grotesk praksis

– Denne praksisen vil skolene se spesielt på når samarbeidsavtalen mellom kirken og skolen skal revideres, opplyser ordfører Anders Østensen (Ap) til RB.

Saken ble tatt opp i kommunestyret av Ap-politiker Ingrid Kristiansen, etter at hun mottok reaksjoner fra foreldre.

– Når ble det greit at unger på ti år bærer en kiste? Jeg synes rett og slett det er grotesk, sier hun til RB, og mener foreldre og barn ikke har fått tilstrekkelig informasjon.

– Enkelte barn har åpenbart ikke visst hva de gikk til, sier hun.

LES OGSÅ: – Forbered barna på begravelsene

Forsvarer opplegget

Sokneprest Jakob Furuseth medgir at informasjonen til foreldre ved én anledning har vært mangelfull. Han forsvarer på sin side undervisningsopplegget og er opptatt av at barn og unge skal få et mer naturlig forhold til død, tap og sorg.

– Før kunne vi oppleve at selv tenåringer ikke var velkommen i bestefars eller bestemors begravelse. Barn som forstår hva som foregår og er i nær familie med den avdøde, bør absolutt delta. Det samme sier psykologer og andre fagfolk, uttaler han til RB.

LES OGSÅ: Sorgdelingen er blitt større

Bryte ned tabuer.

Sammen med en gravferdskonsulent forteller de tiåringene om alt ifra dødsårsaker, til gravferdsforberedelser og ulike gravferdsseremonier. Undervisningsopplegget har ikke noe rituelt ved seg, men er ment som en praktisk gjennomgang av hva som skjer når noen dør, ifølge ham. Til slutt bærer noen av barna kisten ut på gravplassen.

– Hele tiden får barna komme med tanker, erfaringer og innspill. Vi forklarer og svarer på spørsmål underveis. Hovedpoenget vårt er å bryte ned tabuer knyttet til død, sier sognepresten.

LES OGSÅ: Sykehusklovn snakker om døden til barn

Også for yngre barn.

– Men er det ikke tidlig å involvere tiåringer i å bære kister?

– Nei. Barna står og hopper med hendene i været for å få lov til å bære. Vi kunne gjerne hatt opplegget også for yngre barn, men i tiårsalderen reflekterer og filosoferer de mer abstrakt. Rent praktisk må man være såpass stor for å klare å bære kisten, sier han.

– Hvorfor tror du politikerne reagerer så sterkt på dette?

– Noen reagerer på at kirken og skolen samarbeider i det hele tatt. Andre reagerer spontant når de ser bildet av barna som bærer kisten fordi det er knyttet så sterke tabuer til døden, og særlig i møte med barn, og det er jo nettopp derfor vi ønsker å gjøre dette, sier Jakob Furuseth.

LES OGSÅ: Bare mennene begraver de døde

Tommel opp.

Kirken får ros fra professor i pedagogikk, Jon-Håkon Schultz, tilknyttet Universitetet i Tromsø. Han har forsket på kriser og traumer hos barn ved Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress.

– Jeg kan skjønne at noen blir forskrekket når man kun ser på kistebæringen isolert sett. Det høres jo nesten okkult ut. Men sett i en helhet synes jeg dette høres ut som et godt, pedagogisk opplegg. Skal man alminneliggjøre døden, kan man ikke holde seg teoretisk til gravferdsritualer, sier Schultz.

LES OGSÅ: Rektorer famler når ikke-kristne elever dør

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter