Nyheter

– Naivt av Steinholt

Fylkestopp i Nordland Høyre mener Rødt-politiker bommer på utspill om at flyktninger skal sikre fremtidig velferd i Nord-Norge.

– Velferdsinntektene er det naturressursene i nord som står for. Skal vi sikre vekst må det være basert på antall arbeidsplasser, ikke antall flyktninger, sier ordfører i Rana kommune og fylkestingstopp for Høyre i Nordland, Kai Henriksen.

I tirsdagens Vårt Land uttalte fylkestopp for Rødt i Nordland, Ingeborg Steinholt, at landsdelen mangler 10.000 innbyggere for å opprettholde dagens velferd i fremtiden.

– Vi har vært klare på at de fleste må være innvandrere. Vi får ikke nok nordmenn til å flytte nordover, uttalte Steinsholt.

For å sikre dette mente Steinholt de syriske flyktningene det har vært mye debatt om i våres, nettopp kunne sikre den velferden landsdelen behøver.

– Marginalt

Listetoppen i Nordland Høyre mener Steinholt tar feil.

– Det er en naiv tilnærming til saken. Vi har selvfølgelig ikke noe i mot at syriske flyktninger får seg en jobb i Nord-Norge, men vi tror først og fremst vi må tenke på økt næringsutvikling. På den måten har vi et bærekraftig samfunn til å ta i mot dem som arbeidstakere, sier Henriksen.

Arbeidsplasser først

– Har hun rett i at flere mennesker til regionen kan sikre flere arbeidsplasser?

– Det er i så fall på et marginalt nivå. Det er klart at det på kort sikt vil skape en del arbeidsplasser til å håndtere flyktningsstrømmen, sier han.

– Flere kommuner i Nord-Norge opplever jo økt fraflytning?

– Det er ikke unaturlig, for det har vært en fraflytning helt siden 70-tallet inn til mer sentrale strøk. Samtidig skjer det verdiskapning i de mindre kommunene med flere arbeidsplasser hvor de må hente inn arbeidskraft utenfra, påpeker Henriksen.

– Blander debatter

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Bodø, Ida Maria Pinnerød, mener flyktninger til nord ikke må skje på bakgrunn av behovet for økt velferd.

– Det må aldri bli sånn at vi må bosette folk for å sikre vekst, for det handler om å løse situasjonen for mennesker på flukt. Det verste hadde vært om vi kom i en situasjon der vi bare bosatte de som bare var viktige for oss, sier Pinnerød.

Vil ha 70.000 i 2030

Ifølge tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har Bodø kommune en målsetning om at kommunen skal ha 70.000 aktive innbyggere i 2030.

– Kan ikke en økning i antall flyktninger til Nord-Norge være med på å nå den målsetningen?

– Det er å blande flere debatter dersom man bruker dette som utgangspunkt for diskusjonen om bosetting. Det viktigste når det gjelder flyktningene fra Syria handler om at vi må ta vår andel. Det er ikke for at vi skal få vekst, men på grunnlag av den situasjonen som er i verden, sier Pinnerød.

Åpner for flere flyktninger

Pinnerød forteller at bystyret i Bodø i juni vedtok å ta imot 112, og i tillegg de syriske flyktningene regjeringen har vedtatt sammen med flere av opposisjonspartiene på Stortinget. Og det kan bli flere dersom hun og Arbeiderpartiet tar ordførervervet i Bodø til høsten.

– Vi vil alltid være åpne for å se på hvor mange vi vil bosette, fordi det er våres ansvar. Jeg håper vi kan få en debatt som handler om hvordan vi kan gjøre samfunnet så godt som mulig for alle som bor her og kommer hit, sier hun

Også ordføreren i Rana åpner opp for å ta i mot flere flyktninger.

– Rana kommune har sagt vi kan ta i mot 50 flyktninger i år, så er vi åpne for å øke den andelen hvis administrasjonen sier det er mulig, forteller Henriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter