Nyheter

– Nå vil «alle» ha kirken med på laget

Den norske sjefen i Kirkenes Verdensråd (KV) mener at det har skjedd et paradigmeskifte i FN-systemet og i internasjonale organisasjoner som nå ønsker å ha kirkene med på laget.

Bilde 1 av 2

TRONDHEIM: Olav Fykse Tveit, som blir omtalt som verdens fremste kirkeleder, nest etter paven, leder verdens største felleskirkelige organisasjon, med 345 medlemskirker med til sammen omlag 550 millioner medlemmer. Ingen nordmann har hatt en mer fremskutt posisjon i internasjonalt kirkeliv enn nordmannen – og trønderen – som denne uka står i bresjen for tidenes bredeste økumeniske møte i Norge.

Nå er 300 ledere fra kirker i hele verden samlet i den norske pilegrimshovedstaden til sentralkomitemøté og det som mest ligner et ukelangt seminar.

Fykse Tveit sier til Vårt Land at Kirkenes Verdensråd og kirkene blir tatt mer og mer på alvor fra FN og verdenssamfunnet. I en globalisert virkelighet hvor steile fronter får mye oppmerksomhet i media, opplever KV økt interesse for kirkenes måte å arbeide på.

– Tidligere skepsis er erstattet av en ny tro på at religion kan ha en positiv betydning for samfunnsutviklingen. Før var det en tydelig tilbakeholdenhet, men nå vil FN-organisasjonene ha aktivt samarbeid med oss, sier verdenskirkelederen til Vårt Land.

– Det skjer ut fra en ny bevissthet om at kirkene har stort nedslag i lokalmiljøer rundt i verden og stor troverdighet. Nylig sa en FN-leder til meg at «vi klarer ikke å løse utfordringene uten samarbeid med trosbaserte organisasjoner».

KV-tema: Religion og vold

KV-generalsekretæren erkjenner at religion også kan være roten til mye vondt. Et av hovedtemaene på KVs sentralkomitémøte som nå pågår i Trondheim, er nettopp religion og vold.

– Vi må rette søkelyset mot vold i religionens navn og bekjempe vold mot mennesker på religiøse premisser, understreker Olav Fykse Tveit.

Nordmannen blir omtalt som verdens fremste kirkeleder, nest etter paven. Han leder verdens største felleskirkelige organisasjon, med 345 medlemskirker med til sammen omlag 550 millioner medlemmer.

Nå er 300 ledere fra kirker i hele verden samlet i den norske pilegrimshovedstaden til det som mest ligner et ukelangt seminar.

Mangfoldig av tradisjoner

I tillegg til gudstjenester og spiritualitet fargelagt av mangfoldet av kirkelige tradisjoner i KV-familien, skal et bredt spekter av samfunnsmessige og kirkelige temaer løftes fram i plenum, grupper og spesialsesjoner

– Hvorfor mener du dette er et viktig møte?

– Fordi Kirkenes Verdensråd er viktig. Kirken stopper ikke ved Svinesund. Kirken er ikke begrenset av landegrenser; vi tror faktisk at den er universell, og det tar vi på alvor. I KV skal vi drøfte det som er viktig i tiden. Dette er verdens viktigste møtested mellom kristne, og en pådriver for kristen enhet. Men det er fort gjort å glemme at kirken primært er til for å tjene den verden vi er i.

Ingen nordmann har hatt en mer fremskutt posisjon i internasjonalt kirkeliv enn den Olav Fykse Tveit har hatt siden 2009. Nordmannen kom til en organisasjon i krise, og han får mye ros for å skape arbeidsro, tillit og nye visjoner.

Må ha med håpsperspektiv

– Hvordan kan kirkene, og KV, ha bedre svar enn alle andre om den endeløse rekken av store samfunnsutfordringer?

– Det har vi ikke. Når vi går inn i all verdens problemer, gjør vi det ikke fordi vi vet mer enn alle andre hvordan de skal løses. Men i profileringen av KV legger vi vekt på at alt det vi driver med må ha et håpsperspektiv. Vi kristne tror faktisk at Ånden virker og gjør levende, og at forandring er mulig. Troen bør gi mennesker håp, ikke bidra til mer konflikt og problemer, svarer verdenskirkelederen.

Fromhet med menneskelig ansikt

Et av håpstegnene han gleder seg over er signalene fra pave Frans:

– Han er opptatt av å inkludere, ikke ekskludere. Pave Frans viser hvordan kristen fromhet må ha et menneskelig ansikt. Det virker sterkt på de fleste av oss.

Fykse Tveit mener at paven fra Sør-Amerika allerede har bidratt sterkt til et nytt, mildere felleskirkelig klima.

– Den nye paven har på en ny måte skapt tøvær, et økumenisk væromslag. Da vi i fjor hadde 50-årsjubileum for samarbeid mellom KV og Den katolske kirke skrev pave Frans et brev til meg der han gratulerte med alt vi har gjort sammen. Og han tilføyde: «Det er tid for å gjøre mer», forteller Olav Fykse Tveit.

Den katolske kirke, verdens største kirkesamfunn som alene er dobbelt så stor som alle kirkene i KV til sammen, er ikke en del av denne paraplyorganisasjonen. Men katolikkene deltar i noen KV-kommisjoner og Pave Frans har åpnet for mer aktivt og konkret samarbeid.

De fleste av KVs medlemskirker er protestantiske, anglikanske og ortodokse.

LES MER:Ortodokse ledere i konflikt – møtes i Trondheim

Alle i én kirke?

Kirkenes Verdensråd har siden starten i 1948 arbeidet for kristen enhet.

– Er den endelige målsettingen å samle alle kirker i en kirke?

– Nei. Det har det aldri vært et mål å skape en superkirke. Vi vil synliggjøre det kirkene står sammen om og tjene mennesker og den verden vi er en del av.

KV har de senere år aktivt arbeidet for å bygge broer til pinsekarismatiske og evangelikale, vekkelsesorientere kirker og miljøer. Olav Fykse Tveit er for eksempel invitert som taler til de tre siste verdenskonferansene i Pinsebevegelsen.

Og nylig ble det for første gang arrangert et felles ledermøte mellom KV og World Evangelical Allianse, en stor, internasjonal paraplyorganisasjon for mer teologisk konservative kirker og misjonsorganisasjoner.

– Jeg opplever at vi står nærmere hverandre enn før. Vi har mange felles satsingsområder og en klar vilje til å stå sammen om det vi har felles. LES MER: Det tok lang tid før jeg forsto poenget med KV

LES MER: Verdens kirker forstår ikke Norges «ilandsproblemer»

Vil ha konsensusløsninger

Kirkenes Verdensråd arbeider utfra konsensus-prinsippet. Det innebærer at organisasjonen ikke gjør vedtak om det medlemskirkene er veldig uenige om.

– Betyr det at homofili er et tabutema i KV?

– Nei, vi har en rådgivende gruppe som arbeider med spørsmål om seksualitet og familieliv. Konsensus-arbeidsformen skaper mye bedre rom for å snakke om slike ting, fordi ingen er i fare for å bli nedstemt i neste sving. KVs arbeidsform hjelper kirkene til å lytte bedre til hverandre også om de vanskeligste temaene. For de fleste av våre medlemskirker er homofili viktig, men på ulike måter og ofte med forskjellige holdninger internt i kirkesamfunnene, svarer den globale kirkelederen.

Han har god erfaring med brobyggervirksomhet både fra Den norske kirke og fra kontakt med hele bredden i kristenheten.

Gjennom 20 år vekslet Fykse Tveit mellom fagteologisk dybdeboring, nasjonalkirkelige oppgaver og noen år som sokneprest på Vestlandet. Dette ga ham erfaring og tyngde til å gå inn i toppvervet i den økumeniske verdensbevegelsen.

– Dette er den mest krevende, men morsomste jobben jeg har hatt. Utfordringen ligger ikke minst i å måtte forholde seg til så mange spørsmål og mange kontekster.

– Hvor mange reisedager har du hvert år?

– Det vil jeg ikke telle. Men halvparten av arbeidsdagene er jeg nok ikke på kontoret i Geneve i Sveits.

Norsk døråpner

– Hvordan er det å være nordmann i en kirkelig verdensorganisasjon?

– Gang på gang har han erfart at det å komme fra Norge fungerer som en døråpner i internasjonale fora. Jeg møter stor respekt for det Norge og norsk kirkeliv står for.

– Mange i Den norske kirke ønsker deg som biskop. Er du kandidat til den ledige bispejobben i Stavanger?

– Det kan jeg ikke svare på før jeg eventuelt blir spurt, svarer Olav Fykse Tveit.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter