Nyheter

Nå skal prestene lære om barnevernet

Da hun jobbet i barnevernet ble hun aldri kontaktet av menigheter. Nå vil hun gjøre noe med det.

Bilde 1 av 2

Nylig skrev Vårt Land at prester tolker taushetsplikten så strengt at de tror de må tie. Leder for Presteforeningen, Martin Enstad, sa at mange prester var usikre på forholdet mellom taushetsplikten og den såkalte avvergeplikten (se faktaboks).

Presteforeningen har søkt om penger til å lage veiledningsmateriell, blant annet om betroelser fra barn.

LES OGSÅ: Prest mister kappe og krage om han avslører noe

Nytt veiledningshefte

Men allerede om få uker kommer en slik veileder. «Våg å se, våg å handle» er laget av diakon Lene Lovise Holgersen med støtte fra Agder og Telemark bispedømme.

– Som saksbehandler i barnevernet ble vi aldri kontaktet av kirkelige. Som diakon havnet jeg senere i en sak der jeg så at folk i kirken ikke hadde nok kunnskap om omsorgssvikt eller hvordan man melder fra om det til barnevernet, sier Holgersen.

LES OGSÅ: Prester varsler ikke

Prester har ikke en slik opplysningsplikt til barnevernet, men andre grupper som er ansatt i kirken kan ha det. Absolutt alle i Norge har derimot avvergeplikt. Holgersen vil gi alle grupper kirkeansatte en innføring i følgende:

– Jeg vil opplyse om barnevernets arbeid, hvilke ansatte som har melde- og opplysningsplikt, hvordan de kan avdekke omsorgssvikt og hva som gir grunnlag for å melde ifra om det.

Tunge grunner

Selv om man ikke har opplysningsplikt, kan man «påpeke problemer og rådgi familier som sliter til selv å søke hjelp», mener Holgersen. Mye kan løses gjennom dialog.

– Men ved vold og seksuelle overgrep skal en gå til barnevern eller politi i tråd med avvergeplikten.

LES OGSÅ: Minoriteter bruker ikke familievernet

– Bør også prester i trossamfunn ha opplysningsplikt?

– Ikke nødvendigvis. Taushetsplikten lar folk komme med intime betroelser. Det må være tunge grunner for at presten skal gå til barnevernet eller politi, og de dekkes av avvergeplikten.

Ansatte i trossamfunn som jobber direkte med barn burde derimot ha opplysningsplikt, mener Holgersen. Det har de i Den norske kirke, men ikke i andre trossamfunn. Disse omfattes ikke av forvaltningsloven, og da heller ikke av barnevernsloven.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter