Nyheter

Nå kan trossamfunn sikre seg mer penger

Nå nærmer søknadsfristen seg for trossamfunn som fikk ny sjanse til å søke trosstøtte. Fristen for momsrefusjon nærmer seg også. – Høysesong for å holde tunga rett i munnen, sier Jan Harsem.

Mer enn 60 tros- og livssynssamfunn glemte å søke om trosstøtte innen søknadsfristen i vår, etter at Barne- og familiedepartementet (BFD) sluttet med den mangeårige praksisen med å sende ut en påminnelse om søknadsfristen til trossamfunnene.

Etter en omfattende prosess besluttet Barne- og familiedepartementet (BFD) trossamfunn som søkte etter fristen likevel skal få sin søknad behandlet. Disse trenger derfor ikke søke på nytt. Trossamfunn som ennå ikke har søkt, får en ny søknadsfrist: Den er 13. september.

– Jeg er veldig glad for at vi har klart å finne en løsning for de tros- og livssynssamfunnene som ikke søkte innen fristen, sier tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

LES MER: Ropstad ser i nåde til trossamfunn.

– Vet for lite

Jan Harsem fra Asker har i en årrekke bistått kristne organisasjoner med å søke offentlige tilskudd.

– Det er trossamfunn som ikke vet at de har krav på disse pengene. Det kan for eksempel være fordi man har skiftet tillitsvalgte, eller fordi innvandrerbaserte menigheter mangler språkferdighetene til å finne fram i systemet, sier Harsem.

I sitt arbeid har Harsem for eksempel sett at en ortodoks menighet ikke fikk statstilskudd på grunn av språkvansker.

– For en god del kristne trossamfunn så blir det et spørsmål om integrering. En utenlandsk pastor eller forstander har ikke alltid kunnskapen de trenger for å levere det myndighetene krever.

I tillegg til å søke statstilskudd hvert år, kan tros- og livsynssamfunn også søke om momskompensasjon. I år er fristen for å søke 1. september, altså førstkommende søndag. Dermed har trossamfunn to viktige søknadsfrister å forholde seg til i september.

– Hvis de vil ha dette, så må de levere det myndighetene krever innen de to fristene. Det er ikke nødvendig å vente til 13. september. Bare få det av gårde, sier Harsem.

LES MER: Ulik praksis hos fylkesmennene.

1,6 milliarder

Det er Lotteri- og stiftelsestilsynet som styrer momsrefusjonsordningen. I år skal de fordele 1,6 milliarder kroner til frivillige lag og organisasjoner.

– Denne ordningen er avgjørende for frivilligheten i Norge. Midler som ellers hadde gått inn i statsbudsjettet, kan i stedet utvikle gode aktiviteter for folk over hele landet, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet var det 357 tros- og livssynsorganisasjoner som søkte om momsrefusjon i 2018. Disse fikk tildelt 235 millioner kroner.

Harsem opplever at noen trossamfunn dropper å søke om momsrefusjon fordi de tror at kostnader knyttet til søknadsarbeidet er for store.

– Jeg har arbeidet for et trossamfunn som trodde dette var mer krevende enn det er. Problemet er at trossamfunn vet at disse ordningene er der, men ikke hvordan man skal gå fram.

Harsem mener frivillige arbeidere i Norge burde bli fulgt opp bedre enn i dag.

– Hele den frivillige sektoren har et behov for eksempel bistand til søknadsrutiner, protokollføring av vedtak og oppdateringer i Brønnøysundregisteret.

LES MER: Støttemiss rammer hardt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter