Nyheter

Nå kan du spørre om alt du lurer på ved islam

På nyåret arrangerer Kirkelig dialogsenter et kurs for å stille åpne spørsmål om islam. Imam Faruk Terzic er med for å svare på vegne av muslimer.

Til våren 2021 arrangerer Kirkelig dialogsenter kurset «Alt du lurer på om islam, men ikke har kunnet spørre om». I samarbeid med imam Faruc Terzic, inviterer de ansatte og frivillige i Den norske kirke til å snakke fritt om religion uten å være redd for å stille spørsmål.

– Alle spørsmål er tillatt fordi vi vil bruke dette kurset til å lære av hverandre, og til å finne frem til svar sammen, forteller Hanna Barth Hake fra Kirkelig dialogsenter.

Ideen til kurset kommer opprinnelig fra Centrum for religionsdialog i Stockholm, men Kirkelig dialogsenter har videreutviklet den sammen med imam Faruk Terzic fra Det Islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina. Terzic har doktorgrad i islamske studier fra Pakistan, og skal delta på alle samlingene.

Viktig å kjenne hverandre

Når arrangørene neste vår inviterer til kurs, er det for å legge forholdene til rette for en oppriktig og rettferdig dialog mellom ulike trossamfunn. Barth Hake forteller at hovedfokuset med kurset er at dem som kommer skal kunne stille de spørsmålene de sitter inne med. Samme hva det måtte være.

– Jeg har tro på møter og dialog som arbeidsform. Å møte hverandre og bli kjent, la seg utfordre. Det tenker jeg er noe vi må jobbe med. Men når det er sagt er det også viktig å stille de kritiske spørsmålene, sier hun.

I sommer hadde den islamkritiske organisasjonen, Sian (Stopp islamiseringen av Norge) demonstrasjoner i flere norske byer. Dette førte til store motdemonstrasjoner.

– Det er såpass mye frykt, og vi vet at det også finnes i våre egne menigheter. Som kirke er det viktig at vi tar den utfordringen på alvor. Det er blant mange sterk skepsis mot muslimer. Vi tenker ikke at det er utbredte fordommer i kirken, men vi har et behov for kunnskap og å stille spørsmål man ikke vet hvor eller hvordan vi skal stille, sier Barth Hake.

– Klasserommet blir som et laboratorium

Terzic er veldig positiv til kurset. Han tror det er mange som leser og hører om islam i bøker, filmer og media, men som gjerne ville hatt godt av å snakke med en som kjenner islam godt. Det mener han er en pedagogisk og fin måte å få svar på spørsmålene man sitter igjen med.

– Når vi er i klasserom og på seminar, er vi i et slags laboratorium hvor vi analyserer spørsmål. Da må vi være kritiske, og etter hvert oppdager vi og lærer nye ting, forklarer han.

– Jeg tror først og fremst at dette kurset vil bidra til å starte en samtale, og tilegne oss mer kunnskap og tillit til hverandre. Det er viktig at når man diskuterer har man kunnskap om det man snakker om. Og den kunnskapen får man gjennom å oppsøke de stedene hvor det er folk som jobber med islam.

Stille spørsmål som etablerer tillitsbånd

– Vi må lære måter å stille spørsmål på som ivaretar den andre sin integritet. På den måten etablerer man en tillit til hverandre, sier Barth Eide.

Hun tror at det er vanskelig for mange å stille spørsmål når man ikke kjenner hverandre, og mener tryggheten og tilliten må bygges opp over tid. Kurset «Alt du lurer på om islam, men ikke har kunnet spørre om», mener hun kan bidra til å legge til rette for nettopp det.

– Det er ikke lett å vite hvordan slike spørsmål blir mottatt, og man kan være redd for å såre noen. Det kan være vanskelig å vite hvordan man stiller visse spørsmål uten å sette den andre i en negativ situasjon. Derfor er dette kurset viktig.

LES MER:

Misoppfatning at alle som radikaliseres må ha blitt sviktet

Venstre-politiker vil fortsatt møte Sian: – Møtet skal holdes i ryddige former

Oslo skal ansette en sykehusimam: – Kan det bli en kvinne?

---

Dette er saken

  • Kirkelig dialogsenter arrangerer kurset «Alt du lurer på om islam, men ikke har kunnet spørre om» våren 2021.
  • Kurset arrangeres i samarbeid med Imam Faruk Terzic er fra Det Islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina.
  • Kurset har som formål å starte en dialog mellom Den norske kirke og muslimer ved å tillate alle slags spørsmål.
  • Kurset holdes i første omgang for ansatte og frivillige i Den norske kirke.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter