Kirke

Nå får sauebonden bli prest på heltid

Einar Strøm er sauebonde, kirkegårdsarbeider og vikarprest. Nå har Kirkerådet sagt at han får lov til å bli prest på fulltid, til tross for at han ikke har full teologiutdannelse.

Bilde 1 av 2

– Det å være prest på heltid gir en større mulighet til å tjene menigheten bedre, tenker jeg. Det å få godkjenning på «pakken» Einar Strøm betyr også at kona og jeg får bære med oss vår visjon inn i dette arbeidet, skriver Einar Strøm til Vårt Land.

Han sier han som prest ønsker å være med og skape livsmot.

– Både med tanke på livet her i verden og med tanke på det evige. Da er sannhetene: Du er Elsket, Du er Ønsket, Du er Verdifull og Du er Fri, gode å leve i.

Strøm jobber til daglig som sauebonde, kirkegårdsarbeider og vikarprest i Roan i Trøndelag. Han har også jobbet som lærer på Gå ut senteret, og vært misjonær og forkynner.

LES MER: Her er det nye Kirkemøtet

Godkjent

Men han har ikke fullført teologistudiet, og må derfor godkjennes av Kirkerådets evalueringsnemd for å kunne være prest på heltid.

Det har han nå blitt.

– Jeg må ta noe praktisk-teologisk utdanning før jeg får fast stilling, men håper jeg her får godkjent noe jeg har på CV-en, både av arbeidserfaring og utdanning. Håper praktisk-teologisk erfaring betyr noe i den vurderingen, sier Strøm.

Han har studert noe teologi tidligere, i tillegg til et årsstudium i kristen sjelesorg.

– Så kommer arbeidserfaring i tillegg, så jeg ville vært overrasket over et avslag.

LES MER: Biskopene vil ha mer kontroll over presteutdanningen

Initiativ fra biskopen

På Nidaros bispedømmes hjemmesider forteller biskop Herborg Finnset at det var hun som søkte om at Strøm kunne bli prest, til tross for at han ikke har utdanningen som kreves. Dette skjedde etter at de to hadde hatt flere samtaler.

Biskop Finnset og andre i bispedømmet har anbefalt Strøm til evalueringsnemda. Nemda har også intervjuet Strøm selv.

Herborg Finnset er glad for at Strøm nå er godkjent, forteller hun på bispedømmets hjemmesider.

– Jeg har møtt en person som er reflektert og som har med seg en livsvisdom, kunnskap og erfaring som vi har bruk for. Jeg gleder meg til han er ferdig med praksisutdanning og kan begynne i full stilling, sier hun.

LES MER: – Den norske kirke er for opptatt av cand. theol-graden

Fått kritikk

De siste årene har Den norske kirke fått kritikk for at de bryr seg for mye om at alle som har blitt prester ha cand. theol-graden på seks år. Flere av dem som har ønsket å bli prest senere i livet, såkalte «second career-prester», mener det er altfor vanskelig for dem å bli prester i Den norske kirke, til tross for at de har mye relevant arbeidserfaring.

Bispemøtet har imidlertid diskutert mulighetene for «second career-prester» de siste årene, senest i fjor høst.

Da uttalte Hamar-biskop Solveig Fiske at hun mener cand. theol-graden skal være hovedveien til prestetjenesten.

– Men vi må legge til rette for at andre, særlig for at de som ønsker en second career skal ha alternative veier inn i prestetjenesten, sa hun ved den anledning.

En positiv prosess

– Håper du flere som ønsker å bli prester får samme muligheter som deg, Einar Strøm?

– Jeg håper flere ser på muligheten for å få sin CV prøvd for evalueringsnemda. Det har vært en veldig lærerik og nyttig prosess for egen del. Jeg har blant annet lært mye om Den norske kirke. Det har jeg hatt godt av. Ikke minst i møte med folkene ved Nidaros bispedømme. Også er jeg sikker på at evalueringsnemda ivaretar det som bør ivaretas i denne sammenhengen, svarer Strøm.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke