Nyheter

Nå deler grekerne ut mat til flyktningene

Torsdag delte grekerne ut noe mat og vann til båtflyktninger. Det er første gang siden april.

Bare i juli kom det 7.000 asylsøkere og immigranter til den greske ferieøya Kos, over dobbelt­ så mange som i juni.

Myndighetene på øya har fått massiv kritikk for hvordan de har tatt imot båtflykt­ningene. De har ikke delt ut mat til flyktningene siden april. Og de har nesten ikke hatt tilgang på toaletter og dusj. ­Argumentet fra de lokale myndighetene er at flyktningstrømmen bare vil øke dersom de forbedrer situasjonen for immigrantene. Torsdag ga greske myndigheter likevel etter for presset.

– Myndighetene har klart å rydde stadionet og de har sluttet å sperre dem inne i tusenvis, slik de gjorde tidligere denne uken, sier Nils Petter Mork, kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser.

– Det har også vært noe distribusjon av mat og vann. I tillegg har det vært satt opp seks toaletter, sier Mork.

LES MER: Over 2.000 flyktninger har druknet

Tegn på bedring

Det er åtte måneder siden Leger uten grenser hadde sitt første møte med greske myndigheter om situasjonen på Kos og de andre øyene. Budskapet har hele tiden vært at det er behov for en mottaksordning.

– Vi tolker dette som et tegn på at myndighetene ser behovet for et slags mottakssystem på Kos. Men det er foreløpig lite som er gjort, selv om dette er et skritt i riktig retning, sier Mork.

Han tror det internasjonale presset har gjort utslag.

– Det har nok ikke vært så fint å ha hele verdens blikk rettet mot situasjonen på Kos.

LES MER: Charterturister gir bistand til flyktninger

Krever reaksjon

FNs flyktningbyrå (UNHCR) har oppfordret Hellas til å ta kontroll over situasjonen, som de beskriver som «totalt kaos».

I Tyrkia sitter 1,6 millioner syriske flyktninger og det anses som svært sannsynlig at strømmen til de greske øyene vil fortsette, selv om situasjonen er ­alvorlig.

– Dette er en humanitær krise­ som skjer i Europa, og krever umiddelbar gresk og europeisk reaksjon, sa Vincent Cochetel, direktør for UNHCRs europeiske spesialenheten, da han besøkte Hellas i forrige uke, for å vurdere flyktningkrisen i landet.

Over 124.000 flyktninger og migranter har kommet over ­havet til de greske øyene så langt i år. Det store flertallet kommer fra land som opplever konflikt eller menneskerettighetsbrudd, hovedsakelig Syria, Afghanistan og Irak.

Følg oss på Facebook og Twitter!

10 til 15 dager

Politiet på Kos og de andre greske øyene i øst har store problemer. De har for lite folk og penger til å kunne håndtere den enorme tilstrømningen. Gjennomsnittlig må flyktningene vente mellom 10 til 15 dager før de blir registrert. Uten registrering kan de ikke reise fra øya og er i praksis fanget.

Onsdag bestemte den greske regjeringen å sende 250 politibetjenter ekstra til øyene for å hjelpe til. Det er også ventet at et større skip, som kan frakte opp mot 2.000 passasjerer skal ankomme Kos for å avhjelpe ­situasjonen, skriver den britiske avisen The Independent.

LES MER: Dette bør du vite om verdens båtflyktninger

Innelåst

Kritikken mot myndighetenes håndtering toppet seg denne uken etter at politiet brukte­ stadig sterkere metoder for å holde orden på flyktningene­. Onsdag ble 2.500 immigranter innelåst på et stadion i opp til 18 timer, etter at politiet forsøkte å få kontroll over nylig ankommende. Blant dem mange familier med små barn. Gradestokken viste 32 grader.

– Dette er første gang vi ser noe slikt i Hellas – at folk låses inn på et stadion kontrollert av opprørspoliti, sa Julia Kourafa, talskvinne for Leger Uten Grenser til The Guardian.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter