Nyheter

Myte at skygge hjelper

– La aldri barn eller dyr være alene i bilen om sommeren, selv om den står i skyggen, sier NAF.

Hver eneste sommer blir NAF oppringt av folk som observerer biler med etterlatte barn eller dyr i solsteken. Mange har kanskje plassert bilen i skyggen, og tenker at det er greit. Men det er det ikke, ifølge kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen.

– Det er en kombinasjon av uvitenhet og ubetenksomhet. Folk parkerer ofte bilen i skyggen, før man skal i et raskt ærend, men du har aldri noen garanti for hvor lenge du blir borte. Selv om du bare blir borte et øyeblikk, skal du aldri ha barn eller dyr i bilen i sommervarmen, sier Engebretsen.

– Så folk glemmer seg bort?

– Det kan være. Kanskje møter du kjentfolk som du begynner å snakke med ute? Skulle det da være et barn i bilen som står i solsteken som ingen andre vet om, kan det få katastrofale følger med mindre noen forbipasserende er observante.

– Holder det ikke å ha vinduet åpent?

– Nei, for du har fortsatt temperaturen ute, og når du sitter i en lukket bil stiger varmen rimelig raskt. Du må tenke på at du har varmen fra motoren som blir dratt inn i friskluftssystemet fordi
det er kanaler som står åpne.

– Hva skal man gjøre dersom man ser barn eller dyr alene i en bil?

– Ring politiet! De har mulighet til å sjekke registreringsnummeret og få kontakt med eieren. Hvis du må handle raskt, bør du unngå å lirke opp låsen i bilen, og heller knuse en siderute lengst mulig borte fra vedkommende slik at de unngår å få glasskår på seg.

– Du har selv vært i NAF siden 1977, og får de samme telefonene hvert år om lignende tilfeller. Hvorfor lærer folk aldri?

– Det er vel den ubetenksomheten som er ute og går. Mange tenker at det går greit så lenge man parkerer i skyggen, men skyggepartiet forandrer seg 
etter hvor solen beveger seg. Folk glemmer ofte at så fort du stopper bilen, stopper friskluftsanlegget. Selv i skygge blir det raskt varmt.

– Hva har overrasket deg mest siste uken?

– At vi nok en gang har fått en historie med bil og barn i sommervarmen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hvilke fristelser kan du ikke motstå?

– Napoleonskake. Det spiser jeg hver fredag.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Fysisk aktivitet blant barn og unge. Og muligheter i skolen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter