Analyse

– Myke mål mer utsatt for IS-terror

ANALYSE: Den islamske staten (IS) er på retrett på slagmarken i Syria og Irak. Det øker faren for flere terroranslag mot sivile, såkalte myke mål i europeiske og andre land.

Denne analysen ble først publisert 29. juni i år i forbindelse med terrorangrepet på flyplassen i Istanbul.

Tyrkiske myndigheter pekte raskt mot terrorister fra den såkalte islamske staten (IS) etter nok et blodig angrep i landet som utgjør en geografisk passasje mellom Midtøsten og Europa.

Hvis mistanken bekreftes, går angrepet rett inn i et mønster vi kan vente oss mer av etter at IS er drevet på defensiven i områder i Syria og Irak, hvorfra deres ambisjon er å utbre sitt fundamentalistiske budskap og kalifat med alle midler.

Ny fase

Nylig ble FNs sikkerhetsråd forelagt en foruroligende rapport om at et mer presset IS nå kan være på vei inn i en ny fase, der de i økende grad vil samarbeide med tilknyttede grupper og flytte virksomhet og midler ut av sine kjerneområder. Det innebærer «økt risiko for nøye planlagte og hyppigere angrep på internasjonale sivile mål».

Spesielt utsatt er myke mål der mange sivile ferdes, for eksempel på flyplasser, T-banestasjoner og store arrangementer. For selv om sikkerhetstiltak skjerpes, vil det aldri være mulig å forhindre at noen enkeltindivider som er villig til å ofre seg i selvmordsaksjoner, vil lykkes i slike angrep. Vi har tidligere sett det i London og Madrid, og mer nylig i Paris, Brussel og Istanbul – samt i Orlando i USA der en nattklubb for homofile var målet.

LES OGSÅ: Verdensbanken trekker lån etter overgrep mot jenter

På defensiven

På bakken i Syria og Irak er IS tvunget på retrett fra viktige byer og områder, men de er ikke slått. Senest i forrige uke klarte IS å presse angripende syriske styrker ut fra sitt kjerneområde i Raqqa-provinsen.

Ifølge nevnte FN-rapport er «den globale trusselen fra IS fortsatt høy», og intet tyder på at de er strategisk knekket.

Opp mot 38.000 fremmedkrigere kan ha tatt seg inn i regionen for å slutte seg til IS de siste årene. Mange av disse returnerer nå til hjemlandene med kamperfaring.

Noen er desillusjonerte av den meningsløse råskapen til IS som bryter mot kjernen i ethvert religiøst budskap, men angrepene både i Paris i november og Brussel i mars viste at det finnes tidligere IS-krigere med vilje og kapasitet til å gjennomføre komplekse angrepsbølger mot sivile vestlige mål.

LES OGSÅ: Kristne Anders kriger mot IS i Nord-Irak

550 drept

I løpet av de siste seks månedene er IS blitt koblet til terrorangrep i 11 land, der rundt 550 mennesker er drept. Parallelt har mange av deres finansieringskilder tørket inn, ikke minst den viktige oljeproduksjonen som antas redusert med 30 til 50 prosent.

Også mulighetene til å selge unna plyndrede antikviteter på svartebørsmarkedet er svekket, og ved nyttårstider ble lønningene til IS-krigerne i Raqqa halvert.

Sammen med militære nederlag og vanskeligere tilgang til våpen begrenser dette slagkraften, noe som trolig gjør det mer fristende for IS å intensivere terroranslagene utenfor regionen. Det er billig og relativt enkelt, krever få involverte – og kan ha enorm effekt gjennom frykten det skaper i befolkningen.

LES OGSÅ: «Islam er ingen entydig religion», skriver Usman Asif

Billige metoder

Faren er at et militært svekket IS vil ty til flere billige kampmetoder, inklusive terrorangrep mot kommunikasjonsnettverk. Organisasjonen er allerede dyktige på alt fra rekruttering via åpne sosiale nettverk til kryptert, nettbasert terrorplanlegging, og klarte eksempelvis å spre sin propaganda effektivt via såkalte hashtags på Twitter etter angrepet på flyplassen i Brussel i mars.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

IS sin sofistikerte teknologibruk går hånd i hånd med brutale og primitive metoder som kidnapping og halshugging av sivile, samt utstrakt bruk av seksuell vold som spesielt rammer jenter og kvinner fra religiøse og etniske minoriteter.

Det er også terror når IS bruker voldtekter og sexslaveri blant annet for å skremme befolkningen ut av erobrede områder. Det skjer i land der det dessverre er en tendens til å stigmatisere de kvinnelige ofrene, snarere enn de mannlige overgriperne.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse